Maliye Postası Dergisi
SGK İDARİ PARA CEZALARI VE HUKUKİ SONUÇLARI
Raşit ULUBEY
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda hangi yükümlülüğün hangi sürede ve ne şekilde yerine getirileceği yine aynı Kanunda düzenlenmiştir. Bu yükümlülüklere uymayan işverenler için uygulanacak idari para cezaları aynı Kanunun 102 nci maddesinde hüküm altına alınmıştır.
5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesi incelendiğinde; yerine getirilmesi gerekip de yerine getirilmemiş olan yükümlülükler için aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi (Muhtasar ve prim hizmet beyannamesine Kırşehir, Amasya, Bartın, Çankırı dışındaki illerde uygulanmasına 01.7.2019 tarihinde başlanacaktır) ile ilgili düzenlemeler dahil farklı yükümlülükler için farklı farklı idari para cezası uygulanmasının hüküm altına alındığı görülmektedir.
Bu makalemizde Sosyal Sigortalare Genel Sağlık Sigortası Kanununda yer alan idari para cezaları, bu cezalarla ilgili indirimlerden yararlanma, idari para cezasına itiraz ve dava yolu ele alınıp, değerlendirilecektir.
1-İdari Para Cezasının Doğumu .
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre idari para cezası uygulanması öngörülen fiiller ve bu fiiller karşılığında 01.01.2019-31.12.2019 tarihleri arasında uygulanacak olan idari para cezası miktarı aşağıda detaylıca gösterilmiştir.
1.1-Sigortalı işe giriş bildirgesi ile genel sağlık sigortası giriş bildirgesinin yasal süre içerisinde verilmemesi, yasal süre içinde verilmekle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’nca belirlenen şekle ve usule uygun verilmemesi, internet – elektronik veya benzeri ortamda gönderilmesi zorunlu tutulduğu halde anılan ortamda gönderilmemesi halinde 5510 sayılı Kanunun 102-a/1 maddesi gereği her bir bildirge için aylık asgari ücret (2.558,-TL) tutarında,