Maliye Postası Dergisi
SGK DAN RAPOR PARASI ALINMASIYLA İLGİLİ UYGULAMAYA DÖNÜK DETAYLARIN AÇIKLANMASI
Vakkas DEMİR
I- GİRİŞ
5510 sayılı Kanun’un 15. maddesinde göre hastalık hali, sigortalının iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan ve iş göremezliğine neden olan rahatsızlıklar olarak tanımlanmaktadır. Hastalığı nedeniyle rapor alanlar SGK’dan rapor parası (geçici iş göremezlik ödeneği) alacığını genel olarak bilmektedirler. Ancak, SGK’dan alınacak rapor parasının miktarının nasıl belirlendiği ve buna ilişkin detaylar pek fazla bilinmemektedir.
Bu makale çalışmamızda, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği, 2016/21, 2017/11, 2018/26, 2018/35 ve 2019/12 sayılı SGK genelgelerinde yer alan bilgiler ve tarafımızca yapılan araştırmalardan elde edilen bilgiler doğrultusunda, hastalıkla ilgili alınan rapor paraları konusunda uygulamaya dönük açıklamalarda bulunmaya çalışacağız.
II- HASTALIK RAPOR PARASIYLA İLGİLİ UYGULAMAYA DÖNÜK AÇIKLAMALAR
Hastalık halinde SGK’dan rapor parası alınmasıyla ilgili bilgi ve açıklamalar alt başlıklar halinde aşağıda açıklanmıştır.
A) HASTALIK HALİNDE KİMLERİN SGK’DAN RAPOR PARASI ALABİLECEĞİ
Hastalık halinde kimlerin SGK’dan rapor parası alabileceği 5510 sayılı Kanun’un 18’ini maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde açıklanmıştır. Buna göre; 4/1-a (SSK) sigortalısı olanlar, 5510 sayılı Kanun’un 5. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılan aday çırak, çırak ve işletmelerde eğitim gören öğrenciler, ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri, 2547 sayılı Kanun’un Ek 29. maddesine göre intörn statüsündeki öğrenciler, ev hizmetlerinde 10 gün ve daha uzun süreyle çalışanlar, hastalık halinde SGK’dan rapor parası alabilirler. Bu kapsamların dışındaki sigortalılık statülerine (Bağ-Kur’lular gibi) hastalık halinde rapor parası verilmemektedir.
Sosyal Güvenlik Destek Primine (SGDP) tabi olarak çalışan emeklilere hastalık nedeniyle rapor parası verilmemektedir.
B) HASTALIK HALİNDE RAPOR PARASI ALMANIN GENEL ŞARTLARI