Maliye Postası Dergisi
SGK AÇISINDAN İŞ YERİ DEVRİ
Mahmut ÇOLAK
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği, İşveren Uygulama Tebliği ve 18 Haziran 2020 tarihli 2020/20 sayılı SGK Genelgesi dikkate alınarak, sosyal güvenlik mevzuatı açısından işyeri devrinin ne anlama geleceği, sorumluluk, devir bildirgesi verilip verilmeyeceği hususlarına bu çalışmada değinilecektir.
İşyeri devrinin şartları
İşyerinin devrinden bahsedilebilmesi için; faaliyet halinde iken bütün tesisat ve isçileri ile birlikte diğer bir işveren tarafından devir alınması şarttır.
Bir işyerinin devri demek onun bütün hukuki neticeleriyle birlikte, yani aktifi ve pasifi, işçisi ve tesisatı ile birlikte faaliyet halinde bir başkasına geçmesi demektir.
İşyeri devrinde çalışanların hizmet akitlerinin devamının sağlanması
Yukarıdaki şartlarla yapılan bir devir anlaşması, çalışanların hizmet akitlerinin kesintisiz olarak devamı, yani yeni işverenin bu akitleri tanımasını kapsayacağından el değiştirme sayılacaktır.
Aksi halde, ilk işveren kendi işçilerinin akdini feshederek faaliyetini tatil etmişse ortada 5510 sayılı Kanunun tarifine uygun bir işyeri kalmamış olacaktır. Böyle bir işyerini sadece binası, tesisatı, makina ve sair demirbaşları ile başkasına satmak veya kiralamak hukuken mülkiyetin veya kullanma hakkının devredilmesi demektir ki, bu durum el değiştirmenin varlığına yeterli sayılmayacaktır.
İşyerinin devir edilmesinin unsuru ve işyeri bildirgesi
İşyerinin devir edilmesinin unsuru, 4/1-a (SSK) kapsamında çalışan kişiler ile birlikte diğer maddi ve maddi olmayan unsurların başkasına geçmesi olduğundan; bu durumda 4/1-a (SSK) kapsamında çalışan kişiler bulunmaksızın yapılan bir devir nedeniyle işyeri bildirgesi verme yükümlülüğü bulunmayacaktır.
İşyeri devrinde işyeri bildirgesi