Maliye Postası Dergisi
SERMAYE ŞİRKETLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMIŞ ŞEKİLDE BİRLEŞMESİ
Özdem SATICI TOPRAK
Asgari iki ticaret şirketinin yeni bir unvan veya mevcut şirketlerden birinin adı altında bir araya gelmesi olarak tanımlayabileceğimiz birleşme ticaret hayatının gereklerinden biridir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 2014 yılı Haziran ayı verilerine göre en çok birleşme sermaye şirketleri arasında meydana gelmiş olup, belirtilen ay içinde 14 anonim şirket, 13 limited şirket ve 3 kooperatif birleşmesi gerçekleştirilmiştir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda sermaye şirketlerinin yanında şahıs şirketlerine de birleşme hakkı tanınmış iken kolaylaştırılmış birleşme imkanı sadece sermaye şirketlerine sağlanmıştır. Dolayısıyla, şartları oluşmuş olsa dahi şahıs şirketleri için kolaylaştırılmış birleşmenin uygulanması mümkün değildir.
KOLAYLAŞTIRILMIŞ BİRLEŞMENİN ŞARTLARI
Bu usulde, alacaklıların haklarının zarara uğraması olasılığı olmaması halinde birleşme kolaylaştırılmıştır.(2) Kolaylaştırılmış birleşme olabilmesi için öncelikli şart birleşmeye katılacak şirketlerin sermaye şirketi olmasıdır. 6102 Sayılı Kanun’da anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin sermaye şirketi olduğu açıkça zikredildiğinden, adi komandit, kollektif şirketler ile kooperatiflerde bu usul uygulanamayacaktır.(TTK Md.124/2)
Ancak, bu şart gerekli olmakla birlikte yeterli değildir. Kolaylaştırılmış birleşmenin gerçekleşebilmesi için devralan sermaye şirketinin devrolunan sermaye şirketinin oy hakkı veren bütün paylarına veya bir şirket ya da bir gerçek kişi veya kanun yahut sözleşme dolayısıyla bağlı bulunan kişi gruplarının, birleşmeye katılan sermaye şirketlerinin oy hakkı veren tüm paylarına sahip olmaları gerekmektedir.(TTK Md.155/1-a,b) Dolayısıyla, kolaylaştırılmış birleşme devir suretiyle birleşmelerde geçerli olup, yeni şirket kurulması şeklindeki birleşmelerde bu usul uygulanamayacaktır.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
