Maliye Postası Dergisi
Sermaye Piyasası Mevzuatında Değişiklik Yapılan Tebliğler
Sermaye Piyasası Kurulu, VARLIĞA VEYA İPOTEĞE DAYALI MENKUL KIYMETLER ve TEMİNATLI MENKUL KIYMETLER Tebliğlerinde değişikliğe gitti.
Varlığa veya ipoteğe dayalı menkul kıymet ihracı için Kurulca izin verilen süre içinde geçerli olacak ihraç tavanı, kaynak kuruluşun son yıllık finansal tablolarında yer alan aktif toplamının iki katını aşamayacak.
Değişikliler işlenmiş en güncel hali ile VARLIĞA VEYA İPOTEĞE DAYALI MENKUL KIYMETLER Tebliğinin tamamını okumak için tıklayın.
Değişikliler işlenmiş en güncel hali ile TEMİNATLI MENKUL KIYMETLER Tebliğinin tamamını okumak için tıklayın.
Birden fazla kaynak kuruluş olması durumunda ise ihraç tavanı, kurucunun aktif toplamının iki katı veya kaynak kuruluşların devrettikleri varlıklar ile orantılı olarak esas alınacak aktif toplamlarının iki katından yüksek olanını aşamayacak.
Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliğine göre teminat varlıkların aşağıdaki şartları sağlaması zorunlu:
a) (III-59.1c Teb. ile değişen bent.Yür:11.11.2018) “Banka kredilerinin, teminat defterine kaydedildikleri tarih itibarıyla 22/6/2016 tarihli ve 29750 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında olması.”
b) Finansman şirketlerince verilen krediler ve finansal kiralama alacakları için, teminat defterine kaydedildikleri tarih itibarıyla, 24/12/2013 tarihli ve 28861 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Muhasebe Uygulamaları ile Finansal Tabloları Hakkında Yönetmelik” hükümleri uyarınca özel karşılık ayrılmamış olması.
c) Taşınmaz ipotekli kredi ve alacakların teminatı olan taşınmazlarla ilgili olarak:
1) Taşınmazın Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde olması,
2) Kredinin kullandırılması veya alacağın oluşumu aşamasında taşınmazın piyasa değerinin BDDK veya Kurulca listeye alınmış değerleme kuruluşlarınca tespit edilmiş olması,
ç) Deniz, hava ve kara taşıtlarına ilişkin ticari kredilerde; deniz taşıtları için tekne ve makine sigortası, hava taşıtları için hava taşıtları tekne (gövde) sigortası, kara taşıtları için ise kara taşıtları kasko sigortası yapılması.