Maliye Postası Dergisi
SERMAYE PİYASASI KANUNUNA GÖRE BORSA İSTANBUL ÜYESİ ŞİRKETLERE YAPILAN SERMAYENİN BEDELSİZ DEVRİ İŞLEMİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Bedelsiz alınan hisse senetlerinin kurumlar vergisi mükellefleri açısından iştirak kazancı istisnası kapsamında olup olmadığı, bedelsiz alınan hisse senetlerinin alınma şekline göre değişmektedir. Bu minvalde bedelsiz hisse devrine ilişkin 6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nda özel bir hüküm bulunmaktadır. İşbu yazımızda da bu kapsamdaki bedelsiz bir hisse devrinin 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun (KVK) 5/1-a. maddesi kapsamında değerlendirilip-değerlendirilmeyeceği açıklanmaya çalışılacaktır.
İLGİLİ MEVZUAT
Sermaye Piyasası Kanunu'nda Yer Alan Hükümler
6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 138/6-a. maddesi hükümleri şu şekildedir;
“(6) Borsa İstanbul Anonim Şirketi esas sözleşmesinde paylarının yüzde kırk dokuzu, bu pay sahipliği ile ilgili her türlü işlem Hazine Müsteşarlığınca yürütülmek üzere Hazine, yüzde elli biri ise öncelikle aşağıda belirtilen amaçlarla değerlendirilmek üzere Borsa İstanbul Anonim Şirketi adına kaydolunur:
a) Esas sözleşmenin tescil ve ilanını müteakip sermayenin yüzde dördü İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının mevcut üyelerine, binde üçü İstanbul Altın Borsasının mevcut üyelerine eşit ve bedelsiz olarak; yüzde birine tekabül eden kısmı ise Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğine bedelsiz olarak devredilir...”
Kurumlar Vergisi Kanunu'nda Yer Alan Hükümler