Maliye Postası Dergisi
SERBEST DOLAŞIMA GİRECEK EŞYANIN AĞIRLIĞI VE KAPLARININ NİTELİĞİNİN VERGİLENDİRME SÜRECİNE YANSIMASI
Bilindiği üzere, bir gümrük rejimine tabi tutulmak istenen eşya, bu rejime uygun şekilde yetkili gümrük idaresine beyan edilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede Türkiye Gümrük Bölgesine gelen eşyanın serbest dolaşıma girişi; ticaret politikası önlemlerinin uygulanması, eşyanın ithali için öngörülen diğer işlemlerin tamamlanması ve kanunen ödenmesi gereken vergilerin tahsili ile mümkün olup; İthalat Rejimi Kararının 8 inci maddesinde belirtildiği üzere, 213 sayılı VUK hükümleri uyarınca vergi numarası verilen her gerçek ve tüzel kişi ve yürürlükteki mevzuat hükümlerine istinaden hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan kişi ortaklıklarının ithalat işlemlerini yürütmesi mümkündür.
Bir eşyanın yurda ithal edilmek istenilmesi durumunda, bu eşyanın, yetkili gümrük idaresine beyanı gerekmekte olup, gümrük beyanı ise; yazılı olarak, bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla, sözlü olarak veya eşya sahibinin bu eşyayı bir gümrük rejimine tabi tutma isteğini ifade ettiği herhangi bir tasarruf yoluyla yapılabilmektedir.
Normal usulde yazılı beyan gümrük beyannamesi ile yapılır. Ticari bir eşyanın kati ithalini gerçekleştirecek kişi tarafından verilen söz konusu beyanname, serbest dolaşıma giriş beyannamesidir. Eşyanın ithalinden doğan gümrük vergileri, serbest dolaşıma giriş beyannamesi üzerinde yükümlüye tebliğ edilir ve tabi tutulacağı ticaret politikası önlemleri kapsamında sair dış ticaret mevzuatı gereğince aranan izin ve uygunluk belgelerinin serbest dolaşıma giriş beyannamesine eklenmesi gerekmektedir.
Öncelikle, ithal edilmek istenilen eşyalara ilişkin işlemlere başlayabilmek için (örneğin vergilerini öğrenmek veya gümrük idaresine ibraz edilmesi gereken belgeleri öğrenmek için) söz konusu eşyanın gümrük tarife istatistik pozisyonunun (GTİP) bilinmesi gerekmektedir.