Maliye Postası Dergisi
SERBEST BÖLGELERDE GELİR VERGİSİ STOPAJI TEŞVİKİNE YÖNELİK DEĞİŞİKLİKLER
3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun geçici 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan gelir vergisi stopajı teşviki, özellikle üretici firmalarda yaşanan sıkıntıların giderilmesi ve serbest bölgelere üretici ihracatçı firmaların çekilmesi amacıyla devam ettirilmektedir.
Söz konusu mevzuatta 6772 sayılı Kanun ve 3 seri numaralı 3218 Sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliği ile yapılan değişiklikler dikkate alınarak gelir vergisi stopajı teşviki uygulamasına ilişkin yenilikler ve sorunlar çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır.
Yazılım ürünlerinin yurt dışına gönderilmesi
1 Seri numaralı Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliğinin 3.6. Yazılım Faaliyetleri” başlıklı bölümünde serbest bölgelerde üretilen yazılımların; 1/1/2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yurt dışına ihracında, teslimatının ticari amaçla CD şeklinde hazırlanması ve fiziki mal olarak fiilen ihraç edilmesi halinde gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlanılması mümkün bulunmakta ve üretilen yazılımın CD şeklinde fiziki mal olarak gönderilmemesi ve ihracata ilişkin gümrük beyannamesi düzenlenmemesi halinde söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün bulunmamaktaydı.
Son yıllarda yazılım ürününün fiziki olarak ihracatı konusu yurtdışı firmaları yönünden;
- Kendilerini ithalatçı konumuna sokması,
- Gizlilik ilkelerinin ihlal edilmesi endişesi,
- Haksız rekabetin öne çıkması,
- Gümrük beyannamesi veya serbest bölge işlem formu düzenlemelerinde sorun yaşanması
gibi ortaya çıkan sorunların giderilmesi amacıyla yazılım ürünlerinin elektronik transfer yöntemiyle de yurt dışına gönderilmesine imkan sağlanmasına yönelik olarak 3 seri numaralı 3218 Sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliği ile uygulamada değişiklik yapılmıştır.