Maliye Postası Dergisi
SAT KİRALA GERİ AL ANLAŞMASININ AVANTAJLARI VE VERGİSEL İSTİSNALARI
İşletmelere; yatırımlarını artırıp ilave istihdam oluşturmaları ve finansal sorunlarını çözmeleri için son yıllarda bir çok vergisel imkan tanınmaktadır. Bu imkanların bazıları: Nakdi sermaye artışında faiz indirimi, Birleşen kobilere vergi indirimi, Yenileme Fonu ve Sat Kirala Geri Al anlaşması olarak sayabiliriz.
Yazımızın konusunu: 02/08/2013 tarih 28726 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına dair Kanunun ile vergisel istisna tanınan; Sat-Kirala- Geri Al Anlaşması oluşturmaktadır.
SAT KİRALA GERİ AL ANLAŞMALARI.
6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktöring Ve Finansman Şirketleri Kanunu 18. Maddesiyle finansal kiralama sözleşmesi; kiralayanın, kiracının talebi ve seçimi üzerine üçüncü bir kişiden veya bizzat kiracıdan satın aldığı veya başka suretle temin ettiği veya daha önce mülkiyetine geçirmiş bulunduğu bir malın zilyetliğini, her türlü faydayı sağlamak üzere kira bedeli karşılığında, kiracıya bırakmasını öngören sözleşmedir.(1) Şeklinde tanımlanmış olup aynı kanunun 19. Md. ile de konusu; sözleşmeye taşınır ve taşınmaz mallar konu olabilir. Bilgisayar yazılımlarının çoğaltılmış nüshaları hariç olmak üzere patent gibi ve sınai haklar bu sözleşmeye konu olamaz. Bütünleyici parça veya eklenti niteliklerine bakılmaksızın asli niteliğini koruyan her mal tek başına finansal kiralama sözleşmesinin konusu olabilir.Şeklinde belirtilmiştir.
Kanun maddelerinden de anlaşılacağı üzere işletmeler, ‘finansal kiralama ’ sözleşmesiyle mülkiyetlerinde bulunan malları finansal kiralama/faktöring/ finansman şirketlerine satıp geri kiralayıp sözleşme sonunda da geri alabilirler. Böylelikle işletme hem finansal ihtiyacını karşılayacak, hem ihtiyaç duyduğu malı kullanmaya devam edecek sözleşme sonunda da malını geri almış olacak. Bu işlemleri yaparken tanınan vergisel imkanları aşağıda anlatacağız.
SAT GERİ KİRALA İŞLEMİNİN SAĞLADIĞI KDV İSTİSNASI