Maliye Postası Dergisi
SAHTE FATURA KULLANIMI VE ORTAYA ÇIKAN HAKSIZ FİİL
Bazı hallerde, bilmeden sahte belge kullanımı söz konusu olabilmektedir. Böyle bir durumda; kaçakçılık fiiline doğrudan iştiraki olmayan ve suça ilişkin kastı bulunmayan mükellefler hakkında, vergi inceleme elemanlarının raporu doğrultusunda savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına gerek görülmemektedir. Ancak, söz konusu durumlarda bazen, hiç suçu olmayan ve bilmeden sahte fatura kullanan mükellefler, hesaplarının düzeltilmesi noktasında idari vergi cezalarına muhatap olabilmektedirler. Diğer bir ifade ile mükellefler bu şekilde bir anlamda haksız fiile maruz kalmaktadırlar.
1. VERGİ KAÇAKÇILIĞI
Vergi kanunlarına aykırı hareket neticesinde vergi suçları oluşmaktadır. Vergi ceza hukukunda suç olan fiiller vergi kaybı şeklinde ortaya çıkan zarar suçları olabileceği gibi, hazinenin ileride karşılaşabileceği vergi kaybı olasılığına karşı oluşan tehlike suçu da olabilmektedir. Öte yandan bazı vergi suçları idari nitelikte olduğu gibi bazı vergi suçları da adli nitelikli suçlardır. Adli nitelikli suçlar, ceza mahkemelerinin görev alanına girmekte ve hürriyeti bağlayıcı ceza öngörülmektedir.
Adli nitelikli vergi suçlarının içinde en sık rastlanılan vergi kaçakçılık suçudur. Vergi Usul Kanunu (VUK) 359. madde kapsamında öngörülen kaçakçılık suçlarında, hapis cezasının yanı sıra ziyaa uğratılan verginin üç katı para cezası söz konusu olmaktadır. Suça iştirak edenlere, maddi menfaat gözetilmesi halinde suçu işleyene kesilen cezanın aynısı kesilmektedir. Herhangi bir maddi menfaat gözetmeden suça iştirak edenlere ise cezanın yarısı kesilmektedir. Ayrıca, iştirakte maddi menfaat olsun ya da olmasın her durumda vergi zıyaı cezasının bir katı uygulanmaktadır.
2. ÖRNEK OLAY