Maliye Postası Dergisi
PRİM GÜN SAYISI HESAPLAMALARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Mahmut ÇOLAK
I- GİRİŞ
SGK uygulamalarında ay 30 gün, yıl 360 gün olarak dikkate alınır. Fiili hizmet süresi zammı işyerlerinde çalışanlar açısından ise 360 güne eklenecek gün sayısı 60 – 90 – 180 gün arasında değişmektedir.
Her ay sürekli çalışan işçiler açısından her ay için 30 gün, yıl için 360 gün prim ödeme gün sayısı bulunur.
Ay içerisinde değişik nedenlerle işyerine gelmeyen, ay içerisinde işe başlayan, ay içerisinde işten ayrılan, ay içerisinde ücretsiz izinli sayılan, ay içerisinde istirahatli bulunan vb. nedenlerle işyerinde çalışması bulunmayan işçiler hayatın olağan akışı içerisinde çalışma hayatında mümkündür.
Prim ödeme gün sayısının eksik olarak bildirilmesi işverenler açısından geriye dönük primlerin gecikme cezası ve zammı ile birlikte tahsil edilmesini ve idari para cezası uygulanmasını gerektirmektedir.
Bu yapılan açıklamalara göre işyerlerinde aşağıdaki değişik durumlara göre bu çalışmamızda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği, İşveren Uygulama Tebliği ve 2020/20 sayılı İşveren İşlemleri Genelgesi çerçevesinde prim ödeme gün sayılarının hesaplanması değerlendirilecektir.
II- PRİM ÖDEME GÜN SAYILARININ HESAPLANMASI
II.1) Ay İçindeki Çalışmaları Tam Olan Sigortalıların Prim Ödeme Gün Sayılarının Hesaplanması
Ay içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ayın 28, 29, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak sisteme girilecektir.
Örnek-1: İşyerinde 2021/Mart ayının tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, 2021/Mart ayındaki prim ödeme gün sayısı, Mart ayının 31 gün olduğu üzerinde durulmaksızın 30 olarak, 2021/Şubat ayının tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında ise, 2021/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı, Şubat ayının 28 gün olduğu üzerinde durulmaksızın yine 30 olarak sisteme girilecektir.
Ayın ilk gününde işe başlamış ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların, ilgili aydaki prim ödeme gün sayıları 30 gün olacaktır.
Ayın son gününde çalıştıktan sonra işten ayrılmış ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların ilgili aydaki prim ödeme gün sayıları 30 gün olacaktır.
Ayın ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılan ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların ilgili aydaki prim ödeme gün sayıları 30 gün olacaktır.
Şubat ayı içinde sigortalının aynı işverene ait başka bir işyerinde naklen ve hizmet akdi sona ermeden çalışmaya başlaması veya işyerinin başka bir sosyal güvenlik merkezine nakli halinde, sigortalının hizmetlerinin kesintisiz olması, başka bir ifade ile aylık tam ücrete hak kazanmış olması halinde, Şubat ayı içindeki nakil tarihinden önceki ve sonraki sürelere ilişkin prim gün sayılarının toplamının 30 olması gerekmektedir.
İşyerinin veya sigortalının nakli nedeniyle Şubat ayı içinde aynı işveren tarafından aynı sigortalı için işyeri sicil numarası farklı 2 ayrı aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile bildirim yapılacağı durumlarda, nakil öncesi ve nakil sonrası sürelerdeki prim gün sayısının 30 güne tamamlanması için gerektiğinde; eski işyerindeki prim gün sayısına Şubat ayının 29 çektiği yıllarda 1 gün, 28 çektiği yıllarda 2 gün ilave edilecek ve e-bildirgede / e-beyannamede işten ayrılış tarihi seçilmeksizin arta kalan günler için “DİĞER” kodu ile eksik gün bildirilecektir. Ancak, 28 çeken Şubat ayları için, ayın 26’sı ile 27’sinde eski işyerinden çıkıldı ise ilave 2 gün eski işyerine eklenemeyeceğinden yeni işyerindeki prim gün sayısına eklenecek ve e-bildirgede / e-beyannamede işe giriş tarihi seçilmeksizin arda kalan günler için “DİĞER” kodu ile eksik gün bildirilecektir. Yine, 29 çeken Şubat ayları için ayın 28’inde eski işyerinden çıkıldı ise ilave 1 gün eski işyerine eklenemeyeceğinden yeni işyerindeki prim gün sayısına eklenecek ve e-bildirgede / e-beyannamede işe giriş tarihi seçilmeksizin arda kalan günler için “DİĞER” kodu ile eksik gün bildirilecektir.
II.2) Ay İçinde İşe Başlayan Sigortalıların Prim Ödeme Gün Sayılarının Hesaplanması