Maliye Postası Dergisi
PRİM BELGELERİNİN VE EKSİK GÜN BELGELERİNİN VERİLMESİNDE SON DÜZENLEMELER
Faruk YÜKSEL
5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, ay içerisinde tüm iş günlerinde çalışmayan ve bunedenle adına 30 gün karşılığı bildirimde bulunulmayan sigortalıların, ilgili ayın bazı günlerinde çalışmadığının belgelendirilmesigerekmektedir. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ile de konuya ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik ile prim belgelerinin verilmesi sürelerineve eksik gün bildirimlerinin belgelenmesine ilişkin çok önemli değişiklikler yapılmıştır. Yazımızda yapılan yeni düzenlemelerçerçevesinde prim belgelerinin verilmesi yükümlülüğü ve eksik gün bildirimlerinin belgelendirilmesine ilişkin bilgi verilecektir.
1. PRİM BELGELERİNİN VERİLMESİ SÜRESİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİK
5510 sayılı Kanunun 4. maddesinde sigortalı sayılanlar ve 5. maddesinde bazı sigorta kollarına tabi tutulan sigortalılarsayılmıştır. İşverenler bu madde hükümleri kapsamında çalıştırdığı sigortalıları prim ve hizmet belgeleri ile Sosyal GüvenlikKurumuna bildirmesi gerekmektedir. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 102. maddesinin birinci fıkrası gereğince, örneği Kurumca hazırlanmış olan prim belgelerinde yer alması gereken bilgiler şunlardır: Sigortalıların;
- Sosyal güvenlik sicil numaraları,
- Ad ve soyadları ile ikinci soyadı almış olan sigortalıların ilk soyadları,
- Prim ödeme gün sayıları,
- Sigorta primine esas kazanç veya emeklilik keseneğine esas aylık tutarları,
- İşe başlama ve işten çıkış tarihleri,
- Ayın bazı günlerinde çalışmamış olmaları halinde, eksik çalışma nedenleri,
- Ay içinde işten ayrılmış olmaları halinde, işten çıkış nedenleri,
- Sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve sosyal güvenlik destek primleri,
- Varsa 3568 sayılı Kanuna tabi olan meslek mensubunun adı ve soyadı ile bunların mesleki oda kayıt numarası,
- İşverenin kamu idaresi olması halinde tahakkuk veya tediye görevlisinin adı ve soyadı,
-Kurumca belirlenen diğer bilgileri.
05/12/2017 tarihinde yapılan değişikliklerin en önemlilerinden birisi prim belgelerinin verilmesi sürelerine ilişkin olup özelliklekamu sektörü işverenlerini ve bazı özel sektör işverenlerini ilgilendirmektedir. Yeni düzenlemeden önce prim belgesinin verilmesigereken en son tarih; bazı işverenler için ilgili ayı takip eden 23’ü, bazı işverenler için(özellikle kamu sektörü işverenleri) ilgili ayıtakip eden ayın 7’si olarak belirlenmişken, bundan böyle tüm işverenler prim belgelerini ilgili ayı takip eden ayın 23’üne kadarvermek zorundadır.