Maliye Postası Dergisi
PANDEMİ SÜRECİNDE İŞVERENLERE SAĞLANAN SİGORTA PRİM TEŞVİKİNİN ESASLARI
İmdat TÜRKAY
2020 yılına damgasını vuran Koronavirüs (Covid 19) salgını, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin ekonomik, sosyal ve iş hayatını etkilemeye devam etmektedir. Devletimizin salgın konusunda aldığı tedbir ve önlemler ile topyekün millet olarak gösterdiğimiz uyum süreci sonucunda ekonomik ve çalışma hayatı yavaş yavaş canlanmaya başlamıştır. Koronavirüs sürecinde Cumhurbaşkanı tarafından 18.03.2020 tarihinde açıklanan “Sosyal Koruma Kalkanı” kapsamında;
İşten çıkarmaların üç ay süreyle ertelenmesi,
Kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği,
Nakdi ücret desteği,
İşsizlik ödeneği,
2020 yılı asgari ücret desteği,
Sosyal destek programı,
uygulamaları çalışma ve sosyal hayatımızın gündeminde olan konular olmuştur. Pandemi sürecinde işverenlere ve çalışanlara sağlanan söz konusu teşvik ve desteklerde zaman zaman uzatmalar yapılmış olup en son 23/7/2020 tarih ve 7252 sayılı Kanunla yeni teşvik ve süre uzatımları getirilmiştir. Ayrıca, 7252 sayılı Kanunla verilen yetkiye istinaden, 30.07.2020 tarihli ve 2810/2811 sayılı Cumhurbaşkanı Kararları ile kısa çalışma, işten çıkarma yasağı ve nakdi ücret desteğinin süreleri bir ay süreyle uzatılmıştır.
252 Sayılı Kanunla İşverenlere Sağlanan Sigorta Prim Teşviki ve İşten Çıkarma Yasağı Konusunda Yapılan Düzenleme
23/7/2020 tarih ve 7252 sayılı “Dijital Mecralar Komisyonu Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”(2) ile yapılan düzenlemeyle; salgın kaynaklı zorlayıcı sebebe bağlı olarak özel sektör işyerlerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlananlar ile nakdi ücret desteğinden yararlananların haftalık normal çalışma sürelerine dönülmesi halinde, sosyal güvenlik primlerinin sigortalı ve işveren paylarının tamamının üç ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanarak işgücü piyasasında normalleşmenin hızlandırılması, ayrıca kısa çalışma uygulamasının uzatılmasına ilişkin mevcut yetkinin yeniden düzenlenmesi ve sektörel bazlı uzatma yetkisi verilmiştir. Ayrıca, işten çıkarma yasağı düzenlemesinin 30.06.2021 tarihine kadar uzatılabilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı’na yetki verilmiştir. 7252 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeler özetle şöyledir;
Özel sektör işyerlerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlananlar ile nakdi ücret desteğinden yararlananların çalıştıkları işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönülmesi halinde, sosyal güvenlik primlerinin sigortalı ve işveren paylarının tamamının üç ay süreyle işsizlik Sigortası Fonundan karşılanması sağlanmıştır. Ayrıca, kısa çalışma uygulamasının uzatılmasına ilişkin mevcut yetki yeniden düzenlenmiştir.
İşten çıkarma yasağı düzenlemesinin 30.06.2021 tarihine kadar uzatılabilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı’na yetki verilmiş ve uygulamaya dair istisnai hallerde değişiklik yapılmıştır.
İşyerinde Kısa Çalışma ve Nakdi Ücret DesteğininSona Ermesi Durumunda İşverene Sağlanan Sigorta Prim Teşviki