Maliye Postası Dergisi
ÖZELGE TALEPLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Şenol METE
Özelge Talepleri Nereye ve Nasıl Yapılır.?
Hazine ve Maliye Bakanlığının 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 413 üncü maddesinden aldığı yetkiye istinaden, fazla ve uzun sürecek yazışmaların önlenmesi ve işlemlerin daha hızlı şekilde sonuçlandırılması maksadıyla özelge vermeye, Gelir İdaresi Başkanlığı yerine mükelleflerin bulunduğu ilin Vergi Dairesi Başkanlıkları, Vergi Dairesi Başkanlığı bulunmayan illerde ise Defterdarlıklar yetkili kılınmıştır. Buna göre mükellef doğrudan yetkili Vergi Dairesi Başkanlığı veya Defterdarlıklardan özelge talep edeceklerdir.
Özelge talepleri, bağlı bulunduğu ilin Vergi Dairesi Başkanlıklarına, Vergi Dairesi Başkanlığı bulunmayan illerde ise Defterdarlıklara yazılı olarak yapabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde (İnteraktif Vergi Dairesi) örneği yer alan Özelge Talep Formu kullanılarak da yapılabilecektir. Başvuruda bu formun kullanılmasının gerektiği unutulmamalıdır.
Kimler Hangi Durumlarda Özelge Talep Edilebilir
Özelge Talebinde; Mükellefler ile vergi sorumluları, bunların mirasçıları, yetki belgesine sahip kanuni temsilcileri veya vekilleri özelge talebinde bulunabileceklerdir.
Mükelleflerin İzahat Taleplerinin Cevaplandırılmasına Dair Yönetmelikte de 7 madde halinde yer verildiği üzere mükelleflerin aşağıdaki başvuruları özelge kapsamında değerlendirilmez:
1) “Başkalarının vergi durumları hakkında bilgi ve izahat talepleri.
2) Yargıya intikâl etmiş olaylara ilişkin izahat talepleri.
3) Hakkında vergi incelemesi yapılmakta olan mükelleflerce veya vergi sorumlularınca incelemeye konu olan işlemlerle ilgili izahat talepleri.
4) Somut bir olaya dayanmayan, teorik hususlara ilişkin bilgi ve izahat talepleri.
5) Mücbir sebep hâli ilanı, vergi borçlarının terkini, belge düzenine ilişkin yetkilerin kullanılması gibi kanunlarla uygulamanın tespitine dair Maliye Bakanlığına yetki verilen konulara ilişkin talepler.
6) Mükelleflerin ve vergi sorumlularının vergi uygulamaları ile ilgili işlemlerinin gerçekleşmesinden sonra yaptıkları başvuruları ile Kanunun 122 nci maddesine göre vergi hataları ile ilgili yapılan düzeltme talepleri ve 124 üncü maddesine göre Maliye Bakanlığınca incelenecek olan şikâyet yoluyla müracaatlar.
7) Sözlü veya yazılı olarak veya internet aracılığıyla, 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu uyarınca yapılan talepler.”
Özelgelerin Bağlayıcılığı ve Vergi İncelemelerindeki Durumu
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından herhangi bir konuda verilen özelge, başta Vergi İncelemesine yetkili olanlar olmak üzere vergi idaresi ve diğer mükellefler açısından da bağlayıcıdır. Hatta vergi idaresi tarafından mükellefe yazı ilen verilen hatalı özelgeye uygun hareket eden mükellefe bu hareketleri cezayı gerektirse dahi ceza kesilmeyecektir. (VUK 369.Md.)