Maliye Postası Dergisi
ÖZEL HESAP DÖNEMİNE TABİ MÜKELLEFLERİN 7143 SAYILI KANUNA GÖRE MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
Zeyneddin ÇETİN
7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa, 18/05/2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Ayrıca bu Kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen 1 seri nolu Genel Tebliği 26/05/2018 tarih ve 30432 1. Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
7143 sayılı Kanunun 5. maddesine göre, 213 sayılı Kanunun 174. maddesi çerçevesinde, kendilerine özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler, matrah ve vergi artırımı bildiriminde bulunabilirler.Bu kapsamdaki mükelleflerin, kurumlar/gelir vergisi yönünden artırım bildirimde bulunmaları halinde, söz konusu hesap döneminin kapandığı yıl için belirlenen alt limit matrahları da dikkate alınarak artırım bildiriminde bulunmaları gerekmektedir. Öte yandan KDV yönünden özel hesap dönemi söz konusu olmayacağından artırım yapılırken ilgili takvim yılındaki dönemlerin esas alınması gerekmektedir. Bazı hallerde ise KDV artırım hükümlerinden yararlanabilmek için, mükelleflerin ilgili yıla ilişkin olarak gelir veya kurumlar vergisi yönünden matrah artırımında bulunmaları zorunludur. Ancak bu durumun da istisnai bir hali mevcuttur. Öte yandan artırımda bulunulan dönem ve vergi türü itibariyle vergi incelemesine ve tarhıyata muhatap olunmayacaktır.
Bu yazımızda; 213 sayılı Kanunun 174. maddesi çerçevesinde, kendilerine özel hesap dönemi tayin edilen gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin, 7143 sayılı Kanuna göre yapacakları matrah ve vergi artırımı ile ilgili hususlara yer verilecektir.
ARTIRIM BİLDİRİMİNE İLİŞKİN GENEL HUSUSLAR

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
