Maliye Postası Dergisi
ÖTV İSTİSNASI UYGULANARAK İKTİSAP EDİLEN TAŞITLARIN VERASET YOLUYLA İNTİKALİNDE ÖTV UYGULAMASI
Mustafa Hakan ALEMDAROĞLU
1. Ötv İstisnası Kapsamında Alınan Aracın Müştereken Bütün Mirasçılar Adına Kayıt Ve Tescil Edilmesi
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendine göre, Kanun’a ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan kanunda belirtilen vasıflara sahip olanların malul veya engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV den istisna edilmiştir. 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (15/2-a) maddesinde, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, veraset yoluyla intikaller hariç ilk iktisabında istisna uygulananların istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte ÖTV alınacağı; ancak Kanunun (7/2) maddesi çerçevesinde istisnadan yararlananların bu istisnadan yararlanarak iktisap ettikleri kayıt ve tescile tabi malları 5 yıldan fazla kullanarak elden çıkarmaları durumunda bu hükmün uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Mezkûr Kanunun (15/2-a) maddesi uygulamasına ilişkin açıklamalar, 18/4/2015 tarihli ve 29330 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 1/5/2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (IV/G/2) bölümünde yapılmıştır.
Buna göre, ilk iktisabında istisna uygulanan kayıt ve tescile tabi taşıtların, veraset yoluyla intikallerinde ÖTV aranmamaktadır. Dolayısıyla, birden fazla mirasçının bulunması halinde, taşıtın veraset yoluyla intikaline bağlı olarak müştereken bütün mirasçılar adına kayıt ve tescil edilmesi kaydıyla, bu intikal işlemi nedeniyle ÖTV uygulanmamaktadır.
2. Ötv İstisnası Kapsamında Alınan Aracın Tek Hissedar Adına Tescil Ve Kayıt Edilmesi
2.1. Mirasçılara, Sadece İstisnadan Yararlanılarak İktisap Edilen Aracın İntikal Etmesi Durumu
Taşıtın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmek istenmesi halinde ise durum farklılık arz etmekte ve terekede istisna kapsamında ÖTV’siz iktisap edilen taşıt dışında mal bulunup bulunmamasına bağlı olarak farklı uygulamalar ortaya çıkmaktadır.