Maliye Postası Dergisi
ÖLÜMÜN MİRASÇILARA YÜKLEDİĞİ VERGİSEL SORUMLULUKLAR
İnsanın bedensel varlığının sona ermesi olarak tanımlayabileceğimiz ölüm olayının vergi kanunları açısından ölünün ardında bıraktığı tereke ve mirasçılara yüklediği bazı sorumluluklar bulunmaktadır. Gerçekten de bazı durumlarda kamu alacağını güvence altına almak için mükellefe düşen ödevleri yerine getirecek kişilerin belirlenmesi büyük önem taşır. Bir kimsenin ölümü üzerine mirası, Medeni Kanun hükümlerine göre mirasçılarına geçer. Mirasçılık ya kanuna ya da murisin iradesine dayanır. Kanuna dayanan mirasçılığa “kanuni mirasçılık”, murisin iradesine dayanan mirasçılığa da “mansup mirasçılık” denir.
213 sayılı VUK' nun 12. maddesinde, "Ölüm halinde mükelleflerin ödevleri, mirası reddetmemiş kanuni ve mansup mirasçılarına geçer. Ancak mirasçılardan her biri ölünün vergi borçlarından miras hisseleri nispetinde sorumludurlar" şeklinde hüküm bulunmaktadır. Bu hükme göre mükelleflerin sağken yapmak durumunda bulunduğu ödevler mükellef öldükten sonra mükellefin mirasını reddetmemiş olan mirasçılar tarafından yerine getirilecektir.
Mükelleflerin kanuni ve mansup mirasçılarına ölüm olayının yüklediği sorumluluklar mirasçıların ölenin mirasını kabul veya ret etmelerine göre farklılık göstermektedir. Bu yazımızda ölenin vergi hukuku bağlamında doğmuş borçlarına ilişkin mirasçıların sorumluluklarına değinilmeye çalışılacaktır.
MİRASÇILARIN SORUMLULUKLARI