Maliye Postası Dergisi
OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTI GÜNDEMİNDE OLMASA BİLE GÖREV SÜRESİ DOLMAYAN YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN YERİNE YENİLERİ SEÇİLEBİLİR Mİ?
Özkan ARSLAN
1- GİRİŞ
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na (TTK) göre, anonim şirketlerin olağan genel kurul toplantılarını her faaliyet döneminin sonundan itibaren üç ay içinde yapmaları zorunludur(TTK, md.409/f.1). 31/01/2017 tarihi itibariyle ülkemizde 122.926 adet anonim şirket faaliyet göstermektedir.(1) Bu şirketlerden hesap dönemi takvim yılı olanların (1 Ocak-31 Aralık) olağan genel kurul toplantılarını en geç 31/03/2017 tarihine kadar yapmaları gerekmektedir.
Anonim şirket genel kurul toplantılarında alınan kararların geçerli olabilmesi için toplantıya çağrının usulüne göre yapılması, gündemin gereği gibi ilan edilmesi, gündemde yer alan konuların görüşülüp karara bağlanması ve nisaplara uyulması zorunludur. Gündeme bağlılık ilkesinin bir gereği olarak gündemde olmayan konuların bazı istisnalar dışında genel kurul toplantısında görüşülmesi ise mümkün değildir.
Bu çalışmamızda genel kurul toplantı gündeminde olmasa bile mevcut yönetim kurulu üyelerinin yerine yeni yönetim kurulu üyelerinin seçilip seçilemeyeceği ile yeni yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi halinde söz konusu genel kurul kararının gündeme bağlılık ilkesi uyarınca geçerli olup olmadığı ortaya konulmuştur.
2- GENEL KURUL TOPLANTI GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri, genel kurulca en çok üç yıl süreyle görev yapmak üzere seçilirler(TTK, md.362/f.1). Olağan genel kurul toplantıları ise her faaliyet döneminin sonundan itibaren üç ay içinde yapılır (TTK, md.409/f.1). Olağan genel kurul toplantısı; şirket organlarının seçimine, finansal tablolara, yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporuna, kârın kullanım şekline, dağıtılacak kâr ve kazanç paylarının oranlarının belirlenmesine, yönetim kurulu üyelerinin ibraları ile faaliyet dönemlerini ilgilendiren ve gerekli görülen diğer konulara ilişkin müzakereler yapmak ve karar almak üzere yapılan toplantıdır.
Anonim şirketlerde genel kurulu olağan toplantıya çağırma görevi yönetim kuruluna ait olduğundan genel kurulun gündemi de yönetim kurulunca belirlenir(TTK, md.410/f.1, 413/f.1).
Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esasları ile Bu Toplantılarda Bulunacak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Temsilcileri Hakkında Yönetmelik’in 13’üncü maddesinin birinci fıkrasına göre; olağan genel kurul toplantısının gündeminde sırasıyla aşağıdaki hususların bulunması zorunludur.
a) Açılış ve toplantı başkanlığının oluşturulması.
b) Yönetim kurulunca hazırlanan yıllık faaliyet raporunun okunması ve müzakeresi.
c) Denetçi raporlarının okunması.
ç) Finansal tabloların okunması, müzakeresi ve tasdiki.
d) Yönetim kurulu üyelerinin ibrası.
e) Kârın kullanım şeklinin, dağıtılacak kâr ve kazanç payları oranlarının belirlenmesi.
f) Yönetim kurulu üyelerinin ücretleri ile huzur hakkı, ikramiye ve prim gibi hakların belirlenmesi.
g) Faaliyet yılı içinde yönetim kurulu üyeliklerinde eksilme meydana gelmiş ve yönetim kurulunca atama yapılmış ise atamanın genel kurulca onaylanması.
ğ) Görev süreleri sona ermiş olan yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi, şayet esas sözleşmede görev süreleri belirtilmemişse görev sürelerinin tespiti.
h) Şirket bağımsız denetime tabi ise denetçinin seçimi.
Dikkat edileceği üzere Yönetmelikte, “Yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi” yerine “Görev süreleri sona ermiş olan yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi” ifadesi bilinçli olarak kullanılmıştır. Çünkü yönetim kurulu üyelerinin görev süresi dolmamış ise doğal olarak olağan genel kurul toplantısının gündemini belirleyen mevcut yönetim kurulu üyelerince seçime ilişkin bir gündem maddesi de konulmayacaktır.
Konuyu örneklemek gerekirse, (A) AŞ’nin yönetim kurulu üyeleri 06/02/2014 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında üç yıl görev yapmak üzere seçilmişlerse 06/02/2017 tarihinde yapılacak genel kurul toplantısının gündeminde yönetim kurulu üyelerinin seçimine ilişkin madde bulunmalıdır. Çünkü mevcut yönetim kurulu üyelerinin görev süresi genel kurul toplantısının yapılacağı tarihte sona ermektedir. Buna karşın, yönetim kurulu üyeleri 06/02/2015 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında üç yıl süreyle görev yapmak üzere seçilmişlerse bu durumda 06/02/2017 tarihinde yapılacak genel kurulun gündeminde yönetim kurulu üyelerinin görevi sona ermemiş olduğundan yönetim kurulunun seçimine yönelik madde olmayacaktır.
3- GÖREV SÜRESİ DOLMAMIŞ OLAN YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN YERİNE YENİLERİNİN SEÇİLMESİ