Maliye Postası Dergisi
NEDİR BU MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ?
Kemal ÜLKER
Günümüzde çeşitli iş sahalarında “meslekleri” ile ilgili çalışanların yaptıkları iş ile ilgili olarak “yeterli” ya da “ehil” olduğunun ıspatı her zaman sorun olmuştur. Bu nedenle ülkemizde mesleki yeterlik belgesine sahip kişilerin istihdam edilmesi, ulusal yeterlilik sistemi orta ve uzun vadede işsizliğin azalması, istihdamın gelişmesi, verimlilik ve rekabet gücünün artmasıyla ülke ekonomisinin güçlenmesine katkı sağlar. Nitelikli ve belgeli işgücü istihdamının artması daha kaliteli ürün ve hizmet sunumunu yaygınlaştırarak yaşam standartlarımızın yükselmesini de destekleyeceği açıktır.
Bu nedenle ülkemizde 5444 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununu 7.10.2006 tarih ve 26312 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girerek, mesleki yeterlilik ile ilgili tüm iş ve işlemlerde yetkili ve sorumlu olarak Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) kurulmuştur.
Bu Kurumun kuruluş amacının ise; ulusal ve uluslararası meslek standartlarını temel alarak, teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek; denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek için gerekli ulusal yeterlilik sistemini kurmak ve işletmek üzere Meslekî Yeterlilik Kurumunun kurulması, çalışma usûl ve esaslarının belirlenmesi ile Türkiye Yeterlilikler Çerçevesiyle ilgili hususların düzenlenmesini sağlamak, olduğu tanımlanmıştır.
Çalışanlar için Mesleki Yeterlilik Belgesinin avantajları nelerdir ?
Ulusal yeterlilikler temel alınarak yapılan ölçme değerlendirme sonucunda alınan belge, kişiye bir işe başvururken sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri sergileme olanağı vermektedir. Ayrıca, Ulusal yeterlilikler yaygın ve informal öğrenmenin tanınmasına imkan verdiği için bireyler kişisel gelişimlerini daha çeşitli ve esnek yollarla sağlayabilirler. Mesleki ilerleme yolları daha açık hale geldiğinden kariyer hareketliliği desteklenmektedir.
İşverenler için avantajları nelerdir ?