Maliye Postası Dergisi
NAKDİ SERMAYE ARTIRIMLARINDA FAİZ İNDİRİMİ UYGULAMASI - I
İşletmeler faaliyetlerini öz kaynaklar ve yabancı kaynaklar olmak üzere iki tür kaynakla finanse eder. Yabancı kaynaklar için ödenen faiz ve benzeri maliyet unsurları yabancı kaynağın işletme faaliyetlerinde kullanılmış olması koşuluyla gider olarak kabul edilir. Bu açıdan bakıldığında yabancı kaynakla finansman işletmeler için öz kaynakla finansmana göre daha avantajlı görülür.
Vergi sistemimizde daha önce 6322 sayılı Kanunla gelir ve kurumlar vergisi kanunlarına eklenen hükümlerle 1.1.2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere finansman gider kısıtlamasına ilişkin olarak yeni bir düzenleme yapılmış, ancak oran konusunda Bakanlar Kurulunca bugüne kadar herhangi bir belirleme yapılmadığı için anılan hükümlerin uygulanması söz konusu olmamıştır. Bu uygulamayla yabancı kaynak- öz kaynak arasında öz kaynaklar lehine tercih yapılmasının sağlanması öngörülmüştü.
Son olarak 6637 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeyle öz kaynak kullanan işletmelerde matrahtan ilave indirim öngörülmek suretiyle, öz kaynaklarla faaliyet gösterilmesinin teşvik edilmesi amaçlanmıştır. Bu düzenlemeyle, şirketlerin ihtiyaç duyduğu finansmanın borçlanma ile değil öz kaynaklarla yapılması teşvik edilerek, işletmelerin likiditesinin yükseltilmesi de öngörülmektedir.
6637 sayılı Kanunun 8. maddesiyle KVK’nın 10. maddesinin birinci fıkrasına eklenen (ı) bendi ile sermaye şirketlerine, yeni kuruluş aşamasında ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanması veya daha sonraki aşamalarda nakdi sermaye artışı yapılması hallerinde, anılan bentte belirlenen şekilde hesaplanacak faiz tutarının dönem kurumlar vergisi matrahından indirilmesi imkanı tanınmıştır.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
