Maliye Postası Dergisi
MÜZAYEDE MAHALLİNDE YAPILAN SATIŞLARDA KDV, İHALENİN YAPILDIĞI TARİHTE Mİ YOKSA İHALENİN KESİNLEŞME TARİHİNDE Mİ DOĞAR?
Müzayede, mezat ya da açık artırma, taşınır ya da taşınmaz malların en yüksek meblağı teklif eden kişiye satıldığı bir satış yöntemidir. İki kişinin kendi arasında ticari nitelik taşımayıp müzayede yoluyla yapılmayan taşınır/taşınmaz satışları katma değer vergisi (KDV)’nin konusuna girmemektedir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun; 1/3-d maddesinde müzayede mahallerinde yapılan satışların KDV'ye tabi olduğu, 23/d maddesinde ise müzayede mahallerinde yapılan satışlarda kesin satış bedelinin KDV'nin matrahını oluşturduğu hüküm altına alınmıştır.
Kanunun 10/a maddesinde, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması anında, 10/b maddesinde de malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi ile vergiyi doğuran olayın meydana geldiği hüküm altına alınmıştır.
Müzayede suretiyle yapılan satışlarda esas olan organizasyonun düzenlenmesi olup, müzayedeye katılan sayısının birden fazla olmaması işlemin mahiyetini değiştirmez. Biz yazımızda müzayede mahallinde yapılan satışlarda vergiyi doğuran olayın gerçekleşme zamanına dikkat çekerek, ihtilafa neden olan ihale tarihi mi yoksa ihalenin kesinleşme tarihi mi olduğu hususunda değerlendirmelerde bulunacağız.
İcra Dairelerinde Yapılan Satışlar