Maliye Postası Dergisi
MÜLKİYETİ HAZİNEYE AİT TAŞINMAZLARIN YATIRIMCILARA TAHSİS SEÇENEKLERİ
GENEL HÜKÜMLERE GÖRE İRTİFAK HAKKI TESİSİ
Hazine taşınmazları üzerinde, Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik ve irtifak hakkı tesisi işlemlerini düzenleyen 324 sıra sayılı Milli Emlak Genel Tebliği hükümleri kapsamında 30 yıla kadar bedeli karşılığında 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 51/g maddesi uyarınca Pazarlıkla irtifak hakkı tesis edilmektedir.
İrtifak hakkı ihalesinin onayını müteakip gerekmesi halinde, fiili kullanım olmaksızın taşınmazın tescil, ifraz, tevhit, terk ve benzeri işlemlerin yapılması veya imar planının yaptırılması, değiştirilmesi ya da uygulama projelerinin hazırlanması, onaylatılması ve ilgili kamu idarelerinden gerekli izin ve ruhsatların alınması amacıyla, toplam dört yıl ön izin verilir.
Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmeliğin 12 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi gereğince İrtifak Hakkı Bedeli “İrtifak hakkı tesis edilmesinde ilk yıl için taşınmazın rayiç bedelinin yüzde ikisi” dir. İrtifak hakkı ilk yıl bedeli ihale bedeline, ikinci ve üçüncü yıl bedelleri ise sözleşmeleri gereğince tespit edilecek bedellere yüzde yetmiş indirim uygulanarak tahsil edilir.
Ön izin bedeli, birinci ve ikinci yıllar için ihale bedelinin yüzde yirmisi, üçüncü yıl için yüzde otuzu, dördüncü yıl için yüzde kırkıdır. Bu şekilde belirlenen ön izin bedeli ikinci, üçüncü ve dördüncü yıllar için; ihale bedelinin Yönetmeliğin 14 üncü maddesi uyarınca arttırılması sonucunda oluşacak bedel üzerinden hesaplanır.
İrtifak hakkı tesis edilen Hazine taşınmazı üzerinde yapılacak tesisin işletilmesinden elde edilen toplam yıllık hasılatın yüzde biri oranında pay alınır.
Özet Şartlar : Geçici teminat, avan proje
Ön izin süresi : Toplam 4 yıl
Ön izin bedeli : 1 inci ve ikinci yıllar, irtifak hakkı bedelinin %20 si, üçüncü yıl %30’u dördüncü yıl %40’ ı (ön izin bedeli ikinci, üçüncü ve dördüncü yıllar için; ihale bedelinin Yönetmeliğin 14 üncü maddesi uyarınca arttırılması sonucunda oluşacak bedel üzerinden hesaplanır.)
İrtifak hakkı bedeli : Taşınmazın rayiç bedelinin %2’ sidir.
Hasılattan pay : Toplam hasılattan %1 oranında pay alınır.
4706 SAYILI KANUNUN EK-3 ÜNCÜ MADDESİ HÜKÜMLERİNE GÖRE İRTİFAK HAKKI TESİSİ
Hazine taşınmazları üzerinde, 4706 sayılı Kanunun Ek-3 üncü maddesi ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin Kamu Taşınmazlarının Yatırımlara Tahsisine İlişkin Usul ve Esaslar Kapsamında bedeli karşılığında 49 yıla kadar irtifak hakkı tesis dilmektedir.
Teşvikten yararlanabilmek için;