Maliye Postası Dergisi
MÜKELLEFLER UZLAŞMA MÜESSESESİNDE, TARHİYAT ÖNCESİNİ Mİ YOKSA TARHİYAT SONRASINI MI SEÇMELİDİR?
Türk Vergi Sisteminde genel olarak beyan esası benimsenmiştir. Mükellefler vergi kanunlarında belirtilen esaslara uygun olarak beyannamelerini vermekte ve bu beyanlar üzerinden vergi tarh ve tahakkuk ettirilmektedir. Ancak beyan edilen vergiler tarh zamanaşımı süresi içinde her zaman incelemeye alınabilmektedir.
Vergi incelemeleri sonucu eleştirilecek hususların bulunması halinde tarhiyatlı Vergi İnceleme Raporu düzenlenerek, incelemeyi yapanlar tarafından vergi ve cezalar önerilmektedir. Düzenlenen Raporlarda yer alan vergi ve cezalar için mükelleflerin başvurabileceği bazı yollar bulunmaktadır. Bu yollardan biride tarhiyat öncesi ve tarhiyat sonrası uzlaşma talebidir.
Vergi mükellefleri idare ile fazla problem yaşamamak için, genelde uzlaşma müessesesini tercih etmektedirler. Fakat mükellefler için tarhiyat öncesi uzlaşma mı, yoksa tarhiyat sonrası uzlaşma müessesesi mi avantajlıdır.
Bu makalemizde, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDKB) ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Faaliyet Raporlarında yer alan verilerden hareketle mükelleflerin hangi uzlaşma müessesesini tercih etmesinin kendileri için daha faydalı olacağı irdelenmeye çalışılacaktır.
TARHİYAT ÖNCESİ UZLAŞMA SONUÇLARI