Haberler
MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMASI BAŞLIYOR
01.01.2020 tarihinden itibaren Aylık Prim ve Hizmet Belgeleri ve Muhtasar Beyannamenin birleştirilmesi ile oluşturulan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulamasına Türkiye genelinde geçildi.
Bursa, Eskişehir ve Konya illeri hariç uygulamaya geçilmemiş yerlerde Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulaması 1 Mart 2020 tarihine ertelendi. Bu konuda daha fazla bilgi için tıklayın:https://maliyepostasi.com/muhtasar-ve-prim-hizmet-beyannamesi-uygulamasi-ertelendi--1
Bu konuda yayımlanmış olan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliğ (Sıra No:1)in tamamını okumak için tıklayın. Tebliğin ekinde Gelir İdaresinin Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine ilişkin yayımladığı Rehberler de bulunmaktadır.
Buna göre Ocak/2020 dönemine ait olup, 26 Şubat 2020 tarihine kadar yapılacak beyanlar Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile yapılacak.
Beyanname verilirken sorun yaşanmaması için vergi kimlik numarası ile prim ve hizmet bilgilerinin bildirildiği işyeri sicil numaraları İnternet Vergi Dairesi'nde "Mükellef İşlemleri" modülünde "Mükellef Dosyası" altında yer alan "SGK 4/1-a İşyeri Sicil Bilgileri" bölümünden kontrol edebiliyor. Eksik veya hatalı olan işyeri bilgileri için bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezine başvurulması gerekiyor.
Vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapmak zorunda olanlar, bir ay içinde yaptıkları ödemeleri veya tahakkuk ettirdikleri kârlar ve iratlar ile bunlardan kestikleri vergileri ;
5510 sayılı Kanuna göre sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini bildirmekle yükümlü olanlar, sigortalıların cari aya ait prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile bildirecekler.
İşçi çalıştıran mükellefler için Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin aylık olarak verilmesi zorunlu.
Ancak 10 işçiye kadar işçi çalıştıran mükellefler beyannamelerini aylık olarak vermekle birlikte, vergiye ilişkin kesintilerini üç ayda bir beyan edebilecekler.Bu mükellefler her ay beyanname verdikleri halde, beyannamenin vergi kesintilerine ilişkin bölümünü mart, haziran, eylül ve aralık vergilendirme dönemlerinde olmak üzere üç aylık olarak beyan edebilirler. Ancak bu mükellefler Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin prim ve hizmete ilişkin bölümünü her ay beyan etmek zorundalar.
Söz konusu mükellefler isterlerse her ay verdikleri beyanname ile hem vergi kesintilerini, hem de prim ve hizmet bilgilerini beyan edebilecek.
İşçi çalıştırmayan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi mükellefleri ise 3 ayda bir beyanname vermeye devam edebilecek.
DÜZELTME BEYANNAMELERİ
Vergi Kesintilerine İlişkin Düzeltmeler
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin vergi kesintilerine ilişkin bölümlerinde hesap hatası, eksik bildirim, T.C. kimlik no hatası vb. hatalar olması durumunda, düzeltme beyannameleri aynı dönem için daha önce verilen beyannameler dikkate alınmaksızın, beyan edilmek istenen tüm bilgiler olması gereken son durumu gösterecek şekilde düzenlenmelidir.
Verilen düzeltme beyannamesi vergi kesintileri açısından eski beyannameyi hükümsüz hale getirir ancak tahakkukların tümü geçerlidir.
Yapılan düzeltme matrah artırıcı yönde ise, sistem tarafından düzeltme beyannamesinde belirtilen matrah ile önceki beyannamedeki fark kadar tahakkuk düzenlenir. Hem ilk beyannamenin tahakkuku, hem de ikinci beyannamenin tahakkuku geçerlidir.
Yapılan düzeltme matrah ve/veya vergiyi azaltıcı yönde ise düzeltme beyannamesinin tahakkuku sistem tarafından sıfır olarak düzenlenir. Yapılan düzeltmenin mükellef tarafından haklı bir nedene veya bir hataya dayandığının belgelendirilmesi ya da mükellef tarafından yapılan yazılı açıklamanın vergi dairesi müdürünce yeterli görülmesi halinde, tahakkuk vergi dairesince düzeltilebilecek. Açıklamanın yeterli görülmediği durumlarda se düzeltme beyannameleri incelemeye sevk edilecek.
Düzeltme işleminin sadece vergi kesintilerine ilişkin olması, prim ve hizmet bilgilerinde düzeltme yapılmasını gerektiren bir durum olmaması halinde, SGK Bildirimleri kulakçığında “Bu döneme ilişkin önceki beyannamemde / beyannamelerimde beyan ettiğim sigortalı çalışan bilgilerinin, aşağıdaki tabloda yapmış olduğum değişiklik ve eklemeler dışında aynı olduğunu beyan ederim.” kutucuğu işaretlenecek . Sigortalı bilgilerinin tekrar beyan edilmesi gerekmeyecek.
SGK Bildirimlerine İlişkin Düzeltmeler
SGK bildirimleri bölümünde hata olması durumunda, düzeltme beyannamesi gönderilmek istenildiğinde “Sigortalı Çalışan Bilgileri” tablosuna sadece iptal edilmek, değiştirilmek veya eklenmek istenilen bilgiler girilmelecek. Daha önce beyan edilmiş ve düzeltme beyannamesinde de yine aynı şekilde kalması istenilen bilgilerin “Sigortalı Çalışan Bilgileri” tablosuna tekrar yazılmasına gerek bulunmuyor. Bu bilgiler için tablo üzerinde yer alan “Bu döneme ilişkin önceki beyannamemde / beyannamelerimde beyan ettiğim sigortalı çalışan bilgilerinin, aşağıdaki tabloda yapmış olduğum değişiklik ve eklemeler dışında aynı olduğunu beyan ederim.” kutucuğu işaretlenecek.
Düzeltme işleminin sadece prim ve hizmet bilgilerine ilişkin olması, vergi kesintilerine ilişkin düzeltme yapılmasını gerektiren bir durum olmaması halinde vergi kesintilerinin önceki beyannamede beyan edildiği şekliyle düzeltme beyannamesinde de yer alması gerekiyor.
Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığı, yayımladığı VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ/122 ile sadece ücretlerden yapılan vergi kesintilerinin ve SGK'na verilmesi gereken bilgilerin 1003B Beyanname kodlu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile gönderilebilmesine imkan tanıdı. Bu yöntemi seçen mükellefler mevcut e-beyanname şifresinden ayrı bir kullanıcı kodu, parola ve şifre alacaklar. Bu imkândan faydalanmayı tercih eden mükellefler ücret ödemelerine ilişkin vergi kesintilerini ve sigortalının sigorta primleri beyanlarını 1003B Beyanname kodlu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile ücret ödemelerine ilişkin bildirimler dışındaki kârlar ve iratlar gibi kalemler üzerinden tevkif ettikleri vergileri ise 1003A Beyanname kodlu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile beyan edecekler.