Maliye Postası Dergisi
MESLEK HASTALIĞI TESPİTİ VE SONUÇLARI
Cumhur Sinan ÖZDEMİR
Sanayileşmeye ve teknolojik ilerlemelere paralel olarak değişen ve gelişen çalışma yöntemleri ve çalışma ortamları, çalışanlar açısından birçok sağlık ve güvenlik tehdidini beraberinde getirmiştir. Hayatının sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlamak için çalışan insan, çalışırken sağlığını kaybetmeye başlamıştır. Ancak bilinmesi gereken hastalığın yapılan işten dolayı değil o işin nasıl yapıldığıyla ve iş yapılırken ne gibi önlemler alındığıyla ilgili olarak ortaya çıktığı gerçeğidir. Çalışanların meslek hastalıklarından muzdarip olmaması için alınması gereken önlemler kişilere çeşitli sorumluluklar yüklemektedir. Asıl gerekli olan davranış bilincinin sağlanması için her bireyin meslek hastalıkları ile ilgili temel bilgilere sahip olması gerekmektedir.
MESLEK HASTALIĞI
Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleridir. Sigortalının çalıştığı işten dolayı meslek hastalığına tutulduğunun Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu tarafından tespit edilmesi zorunludur. Meslek hastalığına bağlı geçici ve/veya sürekli iş göremezlik, sigortalının gelir kayıplarına uğraması yanı sıra sağlığına da zarar verir. Bu nedenle gider artırıcı bir özelliğe de sahiptir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, meslek hasatlığının yol açtığı gelir kayıpları kısa vadeli sigorta kollarından, gider artışlarına yol açan sağlık yardımları ise genel sağlık sigortasından sosyal güvence altına alınmıştır.
Kısa Vadeli Sigorta Kolları
Kısa vadeli sigorta kolları uygulamaları ile sigortalının işe veya çalışmaya başlar başlamaz oluşabilecek risklere karşı sigortalıya veya yakınlarına koruma sağlanması amaçlanmaktadır. Zira, bu sigorta kolundan sağlanan yardımlara “kısa vadeli” denmesinin anlamı da çalışma hayatının her safhasında ortaya çıkabilecek olmasıdır. Kısa vadeli sigorta kollarını nitelikleri bakımından, “Mesleki Risk” ve “Sosyal Risk” sigorta kolları olmak üzere iki ana grup altında toplamak mümkündür. Mesleki Riskler: İş Kazaları ile Meslek Hastalıkları Sigortaları. Sosyal Riskler: Hastalık ve Analık Sigortalarıdır.