Haberler
MEMURLARA VERİLECEK DOĞUM- ANALIK İZİN SÜRELERİNİ DÜZENLEYEN TEBLİĞ
Tebliğin tamamını okumak için tıklayın.
Memura beklenen doğum tarihinden önce sekiz ve doğum yapmasından sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süreyle analık izni verilecek.Çoğul gebeliklerde (ikiz, üçüz, ...) doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki haftalık bir süre daha ilave edilecek. Böylece, çoğul gebeliklerde doğumdan önceki analık izni süresi on hafta olacak.
Annenin ölüm hali hariç analık izninden sadece kadın memur yararlanacak. Analık izninin kesintisiz kullanılması gerektiğinden, bu izin kısım kısım kullanılamayacak.
Doğum sonrası analık izni süresine eklenebilecek süreler
Memur, sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporu ile belgelendirmesi kaydıyla, isteği üzerine beklenen doğum tarihinden önceki üç haftaya kadar Kurumunda çalışabilecek. Beklenen doğum tarihinden önceki üç haftaya kadar Kurumunda çalışmaya devam etmek isteyen memurun sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğuna dair tabip raporunu, doğum öncesi analık izin süresinin başlangıcında Kuruma iletmesi zorunlu.Doğum tarihinden önceki üç haftaya kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğuna dair verilen tabip raporu, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli veya sözleşmesiz bir sağlık hizmeti sunucusundan alınabilecek.
Memurun sadece tabip raporuna dayanarak doğumdan önce Kurumunda fiilen çalıştığı süreler (tekil gebeliklerde azami beş hafta, çoğul gebeliklerde azami yedi hafta) doğum sonrası analık izni süresine eklenecek. Sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporu ile belgelendirmeden bu süre içinde Kurumunda çalışmaya devam eden memurun fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenmeyecek.
Beklenen doğum tarihinden önceki üç haftaya kadar Kurumunda çalışabileceği tabip raporuyla onaylanan memur bu süre içinde kanuni izinlerini (hastalık izni, mazeret izni, yıllık izin vb.) kullanabilecek. Ancak, bu kanuni izin süreleri doğum sonrası analık izni süresine ilave edilmeyecek.
Her hal ve şartta doğum yapacak memur beklenen doğum tarihinden önceki üç hafta içinde çalışamayacak.
Süt izni
Memur, doğum sonrası analık izni süresi bitiminden itibaren yarım gün izin hakkından mı yoksa süt izninden mi yararlanmak istediğini çalıştığı kurumuna dilekçe ile bildirecek. Memura, doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir.Çoğul doğumlarda da süt izni süresi aynı olacak.
Süt izninden sadece kadın memur yararlanacak. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı memur tarafından belirlenecek. Memur, süt izninden ve yarım gün izin hakkından aynı anda yararlanamayacak.Süt izni, memurun çocuğunu emzirmesi için günlük olarak kullanması gereken bir izin hakkı olması sebebiyle birleştirilerek sonraki günlerde kullanılamayacak.