Diğer Haberler
Mali Suçları Araştırma Kurulu'na geçen yıl yapılan şüpheli işlem bildirim sayısı 36 bini aşarak rekor kırdı.
Bu konuda bankaların hemen arkasından 2 bin 65 işlem ile finansman, faktoring ve finansal kiralama şirketleri geldi. Ardından bin 677 işlem ile Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş., 693 işlem ile sigorta ve emeklilik şirketleri, 498 işlem ile "Yetkili Müesseseler (Döviz Büroları) ile Kıymetli Maden Aracı Kuruluşları", 209 işlem ile de aracı kurumlar olarak sıralandı.
Kargo şirketleri de şüpheli işlem bildiriminde bulunmuş
Kurula geçen yıl kargo şirketleri ile noterler de şüpheli işlem bildiriminde bulundu. Kargo şirketleri 194, noterler ise 1 şüpheli işlem bildirimi yaptı.
MASAK, bunların yanı sıra savcılık ile mahkemeler tarafından yapılan 145 adli talep ile "diğer bildirimler" adı altında 477 işlemi de inceledi.
Gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin herhangi bir yükümlülükleri bulunmadığı halde ihtiyari olarak doğrudan doğruya MASAK'a gönderdiği veya BİMER aracılığıyla ilettiği ihbar veya şikayetler "bireysel ihbarlar"; adli makamlar haricindeki diğer kamu kurum ve kuruluşlarının MASAK'ın görev alanına giren konularda resmi olarak ilettiği hususlar ise "kurumsal ihbarlar" olarak değerlendiriliyor.
Bu kapsamda geçen yıl 477 adet bireysel ve kurumsal ihbar yapıldı. Bu ihbarların 122'si kamu kurumları, 1'i bankalar, 1'i basın, 349'u gerçek kişi/özel hukuk tüzel kişiler tarafından, 4'ü de yurtdışından yapıldı.
Terörün finansmanına yönelik 10 ihbar alındı
Bireysel ve kurumsal ihbarlar ile adli talepler konularına göre incelendiğinde vergi kaçakçılığı ilk sırayı aldı. Geçen yıl vergi kaçakçılığına yönelik 177 ihbar alındı.
Aynı dönemde haksız kazanç elde edilmesine yönelik 54 ihbar, şüpheli para hareketlerine yönelik 50, suç gelirlerinin aklanmasına yönelik 33, terör veya terörizmin finansmanına yönelik 10, uyuşturucu madde ticaretine yönelik ise 8 ihbar alındı.
MASAK tarafından 2014 yılı içerisinde 55 ülkenin yurt dışı muadil kuruluşları tarafından toplam 265 adet istihbari bilgi isteği ile 24 adet kendiliğinden istihbarat paylaşımı da yapıldı. Kurul tarafından 39 ülkeden toplam 91 adet istihbari bilgi isteği ile 5 adet kendiliğinden istihbarat paylaşımı gerçekleşti.
Ülkeler arasında en çok talep Almanya'dan geldi. Almanya'dan 34 bilgi talebi gelirken, bunu 32 talep ile İngiltere, 30 talep ile Belçika, 21 talep ile Hollanda, 18 talep ile de ABD izledi.
Aynı dönemde Türkiye ise en çok bilgi talebini İngiltere'ye yaptı. İngiltere'ye yapılan bilgi talebi sayısı 10 olurken, ABD'ye 9, Almanya ve Rusya'ya ise 7 olarak gerçekleşti.
MASAK, 12 kişi hakkında MİT'e bilgilendirmede bulundu
MASAK'a intikal eden ihbar ve şüpheli işlem bildirimlerinden analiz çalışmalarına tabi tutulan ve aklama suçu açısından nitelikli olduğu anlaşılanlar hakkında değerlendirme dosyası açıldı.
Bu kapsamda geçen yıl analiz ve değerlendirmeye alınan 119 dosyadan, 77'si sonuçlandırıldı.
Kurul 2014 yılı içerisinde suç gelirlerinin aklanması suçuna ilişkin analiz ve değerlendirmeler sonucunda, bin 774 kişi hakkında çeşitli kurumlara istihbari nitelikte bilgilendirme de yaptı.
MASAK en çok bilgilendirmeyi 454 kişi ile Emniyet Teşkilatı'na gerçekleştirdi. Kurul bunun yanı sıra, 19 kişi hakkında diğer ülkelerin mali istihbarat birimlerine, 12 kişi hakkında da Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) bilgilendirmede bulundu.