Maliye Postası Dergisi
MAKİNA VE TEÇHİZATIN GEÇİCİ OLARAK YURT DIŞINA İHRACINDA AMORTİSMAN UYGULAMASI
MAKİNA VE TEÇHİZATIN GEÇİCİ OLARAK YURT DIŞINA İHRACINDA AMORTİSMAN
Amortismanın uygulanmasına ilişkin süre, Vergi Usul Kanunu’nun 320. maddesine göre, “kıymetlerin aktife girdiği yıldan itibaren” başlamaktadır. Öyle ki işletmenin aktifine kaydedilen amortismana tabi bir kıymet yılın son günü alınsa, hatta hiç kullanılmasa dahi bir tam yıl üzerinden (binek otomobillerdeki özel durum hariç) amortisman ayrılabilmektedir. İşletmeler satın aldıkları amortismana tabi iktisadi kıymet bedellerini, genel hükümler çerçevesinde tespit olunacak kullanım ömürleri süresinde, amortisman ayırmak suretiyle giderleştirirler. Dolayısıyla işletmelerde birden fazla yılda kullanılan iktisadi kıymetlerin elde etme maliyetlerinin, defaten değil, yıllara yayarak giderleştirilmesini veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmasını, dönemsellik kavramının gereği olarak da açıklamak mümkündür.
Yurt dışında inşaat, tesisat, montaj, mühendislik, proje, müşavirlik, işletme, bakım ve onarım gibi işlerle faaliyet gösteren şirketlerin yurt dışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri kapsamında geçici ihracat yolu ile yurt dışına aktiflerinde yer alan makina ve teçhizatları göndermeleri durumunda amortisman ayırıp ayırmayacakları hususu 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde açıklanmıştır.
Söz konusu Tebliğin 5.9.3. bölümüne göre, “tam mükellef kurumların aktiflerinde yer alan makina ve teçhizatları, yurt dışında yapılan inşaat işleri ile ilgili olarak yurt dışına geçici olarak ihraç etmeleri halinde, geçici olarak ihraç edilen ve işin bitiminde Türkiye’ye getirilen makina ve teçhizat ile ilgili olarak Türkiye’de amortisman ayrılmasına son verilecek; işin bitiminde söz konusu makina ve teçhizatların Türkiye’ye ithalinde ise amortisman uygulaması kaldığı yerden devam edecektir.”
MAKİNA VE TEÇHİZATIN GEÇİCİ OLARAK YURT DIŞINA İHRACINDA BAKANLIK YURT DIŞI
TEŞKİLATININ BULUNDUĞU/YETKİ SAHİBİ OLDUĞU ÜLKELERDEN YAPILACAK BAŞVURU