Maliye Postası Dergisi
LİMİTED ŞİRKETTE TASFİYE MEMURLARINI ATAMA VE GÖREVDEN ALMA USULLERİ
Soner ALTAŞ
1. GİRİŞ
Limited şirket, yasada veya şirket sözleşmesinde öngörülen sebeplerden birinin gerçekleşmesi ile herhangi bir karar alınmasına veya ihbarda bulunulmasına gerek olmaksızın kendiliğinden sona erebileceği gibi, yine kanunda veya şirket sözleşmesinde yer alan sebeplerden birine dayanarak bu yetkiye sahip olanlar tarafından da sona erdirilebilir. Limited şirketi sona erdiren sebepler, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK)’nda açıkça düzenlenmiştir. Sona eren limited şirket, doğrudan hukuk aleminden silinmez, yani sona erme sebebinin gerçekleşmesi ile şirketin tüzel kişiliği ortadan kalkmaz. Şirketin tüzel kişiliği ancak tasfiye işlemlerinin tamamlanmasından sonra ticaret sicilinden silinir. Bu nedenle, sona eren limited şirket tasfiye sürecine girer. Bir benzetme yapmak gerekirse, sona erme şirketin ölümü, tasfiyesi de def’in işlemleridir.
Dolayısıyla, tasfiye hâlindeki limited şirket, ortakları ile olan ilişkileri de dâhil, tasfiye sonuna kadar tüzel kişiliğini korur ve ticaret unvanını “tasfiye hâlinde” ibaresi eklenmiş olarak kullanır. Ancak, şirket tasfiye hâline girince, organlarının görev ve yetkileri, tasfiyenin yapılabilmesi için zorunlu olan, ancak nitelikleri gereği tasfiye memurlarınca yapılamayan işlemlere özgülenir. Limited şirketin tasfiyesine ilişkin iş ve işlemler tasfiye memurları tarafından yerine getirilir. İşte bu çalışmada, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre sona eren limited şirketlerde tasfiye memurlarının atanmaları ve görevden alınmaları üzerinde durulmaktadır.
2.LİMİTED ŞİRKETTE TASFİYE MEMURLARININ NİTELİKLERİ VE ATANMA USÜLLLERİ
Limited şirkete tasfiye memuru olarak atanacak kişiler, şirket ortağı olabileceği gibi, üçüncü kişilerden de olabilir. Ancak, temsile yetkili tasfiye memurlarından en az birinin Türk vatandaşı olması ve yerleşim yerinin Türkiye’de bulunması şarttır. TTK ile getirilen bu yeni hükme göre, tasfiye işlerinin sağlıklı yürüyebilmesi için tasfiye memurlarından en az birinin Türk vatandaşı olması, bu kişinin Türkiye’de yerleşim yerinin bulunması ve şirketi temsile yetkili olması önemli bir gerekliliktir. Bu nedenle, eğer tasfiye memuru tek ise bunun, birden fazla ise en az birisinin Türk vatandaşı olması ve Türkiye’de ikamet ediyor olması gerekir.
2.1. Tasfiye Memurlarının Şirket Sözleşmesi ve Genel Kurul Kararı İle Atanması
TTK’nın tasfiye memurlarının atanma usulü hususunda öngördüğü genel usûl, şirket sözleşmesi veya genel kurul kararı ile atanmalarıdır(3).Dolayısıyla, tasfiye memurlarının kimlerden olacağı şirket sözleşmesi ile önceden –hatta kuruluş aşamasında kuruluş sözleşmesi ile dahi- belirlenebilir. Şirket sözleşmesi ile böyle bir atama yapılmamışsa, genel kurul, kimin veya kimlerin tasfiye memuru olacağını alacağı kararla belirler.
2.2. Şirket Sözleşmesi veya Genel Kurul Kararı İle Atanmaması Halinde Tasfiye Memurlarının Belirlenmesi