Maliye Postası Dergisi
LİMİTED ŞİRKETLERİN TEMSİL VE YÖNETİMİ
Özdem SATICI TOPRAK
Tüm tüzel kişi tacirler gibi limited şirketlerin de temsil ve idare organına ihtiyacı vardır. Anonim şirketlere nazaran asgari sermaye bakımından daha cüzi tutarlarla kurulabilen limited şirketler ülkemizde sayıca en yaygın sermaye şirketi olup, yeni kuruluşta da en fazla tercih edilen şirket türüdür. Anonim şirketlerde şirketin temsil ve idaresi yönetim kuruluna ait olduğu halde limited şirketlerde yönetim kurulu mevcut değildir. Bu şirketlerde aynı görevi müdür veya müdürler kurulu yerine getirmektedir. Ancak anonim şirketlerde olduğu gibi limited şirketlerde de şirketin yönetimi ve temsilinin devri mümkündür.
II-LİMİTED ŞİRKETLERDE TEMSİL VE YÖNETİM, BU YETKİNİN DEVRİ
Şirketin yönetimi ve temsiline ilişkin hükümlerin şirket sözleşmesinde yer alması zorunludur.(TTK Md.576/1-d) Buna göre şirket sözleşmesi ile şirketin yönetimi ve temsili müdür sıfatını taşıyan bir veya birden fazla ortağa veya tüm ortaklara ya da üçüncü kişilere verilebilir.( Ancak her halükarda bir ortağın şirketi yönetim hakkının ve temsil yetkisinin bulunması gerekir.(TTK Md.623/1) Dolayısıyla limited şirketlerde şirketin temsil ve yönetiminin tamamıyla ortak dışı bir üçüncü şahsa devri mümkün olmayıp, bu gibi hallerde en az bir ortakla temsil ve idare yetkisi müştereken kullanılacaktır.
Diğer taraftan bilindiği üzere 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile birlikte ticaret hayatına tek ortaklı limited şirketler girmiştir.(TTK Md.573/1) Buna göre, yukarıdaki madde hükümleri de dikkate alındığında tek ortaklı limited şirketlerde şirketin temsil ve yönetiminin üçüncü bir şahsa tamamen bırakılmasının mümkün olmadığı, şirketin temsil ve yönetiminin bu ortakla birlikte üçüncü bir şahsa verilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
Limited şirketlerde müdür bir gerçek veya tüzel kişiden ibaret olabileceği gibi birden fazla kimseden de teşekkül edebilir. Birden fazla müdürün varlığı halinde bu müdürler bir heyet oluşturur ve bu halde müdürlerden biri şirketin ortağı olup olmadığına bakılmaksızın genel kurulca müdürler kurulu başkanı olarak atanır.(TTK Md.624/1) Birden fazla kişinin müdür sıfatına sahip olması halinde bu kurulun işleyişi anonim şirketlerdeki yönetim kuruluna benzerlik göstermekle birlikte bazı hususlarda her iki organ arasında farklılıklar da mevcuttur. Zira, anonim şirketlerde yönetim kurulu başkanı yönetim kurulu üyelerinin yapacakları seçimle atanmakta iken limited şirketlerde müdürler kurulu başkanı genel kurulca seçilmektedir.(TTK Md.366/1)
Şirket müdürünün gerçek kişi olması kadar tüzel kişi olması da mümkündür. Buna göre şayet şirket müdürü veya müdürlerden birisi tüzel kişi olduğu takdirde bu tüzel kişinin tüzel kişi adına bu görevi yerine getirecek gerçek kişiyi belirlemesi şarttır.(TTK Md.623/2)

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
