Maliye Postası Dergisi
LİMİTED ŞİRKETLERDE ORTAKLIK SIFATININ SONA ERME HALLERİ
Limited şirket, bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulan, esas sermayesi belirli ve bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşan sermaye şirketi türüdür. Bu şirketlerde ortak sayısı 50’yi aşamaz. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda (TTK) limited şirket kurmak için işbirliği yapan kişiler ‘‘ortak’’ olarak nitelendirilmiştir. Ortak kelimesinin sözlük anlamı, ‘birlikte iş yapanlardan ve/veya bir mala müştereken sahip olanlardan her biri’ şeklindedir. Ortaklık sıfatı ise kendisine bazı haklar ve yükümlülükler öngörülen bir durumu ifade etmektedir.
Ortaklık sıfatı kuruluşta aslen kazanılabileceği gibi sonradan devir yoluyla da elde edilebilir. Söz konusu sıfatın sona ermesi (kaybedilmesi) ise TTK’da öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde olur. Buna göre limited şirketlerde ortaklık sıfatının sona ermesi; esas sermaye payının devri, payın miras, eşler arası mal rejimi ve icra kapsamında intikali, ortaklıktan çıkma ve çıkarma, şirketin tasfiyesi, pay bedelini ifada temerrüde düşülmesi nedeniyle ıskat gibi hallerde gerçekleşir. Payın devri ve ortaklıktan çıkma, ortağın kendi iradesiyle şirketten ayrılması veya payını devretmesi; ortaklıktan çıkarma ortağın iradesi dışında şirketle ilişkisinin kesilmesi; şirketin tasfiyesi, payın miras, eşler arası mal rejimi ve icra kapsamında geçişi ise kanuni zorunluluk olarak belli hallerde payın el değiştirmesi şeklinde olmaktadır.
Bu çalışmada, TTK hükümleri kapsamında, limited şirketlerde ortaklık sıfatının sona erme halleri hakkında detaylı ve açıklayıcı bilgi verilmiştir.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
