Maliye Postası Dergisi
LİMİTED ŞİRKET ORTAĞININ KİŞİSEL ALACAKLISI ORTAĞIN ŞİRKETTEKİ PAYINI HACZETTİREBİLİR Mİ?
Limited şirketler Ticaret Kanunumuzda bir veya daha fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulan ve esas sermayesi belirli olan şirket türü olarak tanımlanmıştır. Ülkemizde halen sayısı en fazla şirket türü olan limited şirketler(1) esasen sermaye ve ortak sayısı bakımından anonim şirketlerden daha küçük ölçekte faaliyet göstermektedirler. Bir sermaye şirketi olması sebebiyle limited şirketlerde şirket ortaklarının sorumlulukları taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlı bulunmakla birlikte, bazı hallerde şirket ortağının şirketle ilgisi bulunmayan borçları nedeniyle takibi söz konusu olabilmektedir. 01/07/2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu ile getirilen önemli değişikliklerden biri de limited şirket ortaklarının kişisel alacaklılarının ortağın şirketteki payını icra yoluyla satışını isteyebilmelerine yönelik düzenlemelerdir.
ŞİRKET ORTAĞINDAN KİŞİSEL ALACAĞI OLAN KİŞİLERİN İCRA MARİFETİYLE HAZCİNİ
İSTEYEBİLECEKLERİ UNSURLAR
6762 sayılı mülga Ticaret Kanunu’nun 145. Maddesinde, bir şirket devam ettiği sürece ortaklardan birinin şahsi alacaklısının ancak şirketin bilançosu gereğince borçlu ortağa düşecek kâr payını ve şirket fesholmuşsa fesihten o ortağa düşecek tasfiye payını alabilecekleri; sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ile anonim şirket ortaklarının alacaklılarının o ortaklara ait hisse senetlerini haczettirebilecekleri ifade edilmişti. 6102 Sayılı Kanun’da ise şahıs şirketleri ile sermaye şirketleri için farklı unsurlar öngörülerek, sermaye şirketi olan limited, anonim veya sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ortağından alacaklı olanların o ortağa düşen kâr veya tasfiye payının yanında ayrıca borçluya ait payları İcra İflas Kanunu hükümlerine göre haczettirebilmelerine ve paraya çevrilmesini talep etmelerine imkan sağlanmıştır.(YTTK Md.133/2) Esasında, yeni Kanun ile getirilen düzenleme mülga Kanun döneminde duyulan ihtiyacın giderilmesinden ibaret olup, bu husus düzenlemenin gerekçesinde de özellikle vurgulanmıştır.
Ancak, limited şirket ortağının kişisel alacaklısının borçlu ortağa ait kâr payı veya tasfiye payını haczettirmesi girişiminde bulunması halinde, ortaya kâr payı veya tasfiye payının henüz netleşmemiş olması halinde ne gibi bir yol izleneceği, henüz doğmamış müstakbel alacaklar üzerine haciz ihbarnamesi gönderilip gönderilemeyeceği sorunu çıkmaktadır.