Maliye Postası Dergisi
KURUMLARIN OPSİYON SÖZLEŞMELERİNDEN ELDE ETTİĞİ GELİRLERİN VERGİLENDİRİLMESİ
Çalışmamızda kurumlar vergisi mükelleflerinin kullanmış olduğu türev araçlardan olan, opsiyon sözleşmelerinden elde ettiği gelirlerin vergilendirilmesine yönelik hususlar ele alınacaktır. Bu kapsamda öncelikle kavramsal çerçeve oluşturmak adına opsiyon sözleşmeleri kavramı ve ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgiler verilecek, daha sonra kurumların opsiyon sözleşmelerinden elde etmiş olduğu gelirlerin yürürlükteki mevzuat çerçevesinde, hangi usullere göre vergilendirileceği irdelenecektir.
OPSİYON SÖZLEŞMELERİ KAVRAMI
Opsiyon sözleşmesi, taraflardan birinin diğerine, belirli bir finansal değeri gelecekteki belirli bir tarihte veya belirli bir dönem içinde alıp almamak, satıp satmamak konusunda bir hak tanıdığı ve bunun karşılığında opsiyon primi olarak adlandırılan bir semene hak kazandığı sözleşmedir. Bu sözleşme ile opsiyon, hak sahibine belirli bir süre sonunda, önceden tespit edilen şartlar altında, tek taraflı bir irade beyanı ile bir emtianın ya da finansal değerin mülkiyetinin devrini isteme yetkisi veren, yenilik doğurucu bir hak niteliği kazanmaktadır.
Opsiyonları diğer türev araçlardan ayıran en önemli fark, tanınan hakkın kullanılıp kullanılmamasıdır. Opsiyon işleme sokulmadığı takdirde zarar, ödenen primle sınırlı kalmaktadır. Dolayısıyla, sınırlı zarar olasılığı ve yüksek kaldıraç potansiyeli de üstünlükleri arasında yer almaktadır. Opsiyon alıcısına opsiyon süresi içinde herhangi bir zamanda belirli bir fiyattan alma hakkı veren sözleşmelere alım opsiyonu (call options), satma hakkını veren sözleşmelere satış opsiyonu (put options) denilmektedir.
OPSİYON SÖZLEŞMELERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ