Diğer Haberler
Kurdaki dalgalanmanın azalmasından sonra ithalatçılar antrepolardan mallarını çekmeye başladı.
Güler & Dinamik Gümrük Müşavirliği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güler de “Dövizdeki hareketler, büyük montanlı işlerde fiyatları çok etkiliyor. Sipariş iptal edenler, malını limanda bekletenler oluyor. Dövizdeki gerilemeyle birlikte, antrepolardaki mallar çekilmeye başlandı” dedi.Antrepolarda bekleyen ithal ürünler, piyasaya girmeye başladı.
Hedef Antrepo ortağı, Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Binerbay, “Antrepolarda bugün çok fazla mal yok. Doların yükseldiği dönemlerde ithalatçılar malları çekmek istemiyorlardı. Şu anda çekiyorlar” dedi. Binerbay, antrepolarda bekleyen fazla mal olmamasının bir başka nedenin de “ticaretin yavaşlaması” olduğuna dikkat çekti. Binerbay, “Dövizin yüksek seyretmesi nedeniyle ithalat da yavaş” dedi. Kendilerinin de gıda sektöründeki işleri nedeniyle ithalatçı konumunda olduklarını belirten İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, üretim kendilerini zorunlu bırakmadıkça malları antrepolarda tuttuklarını dile getirdi. Seçim ertesinde 2.80’lere yükselen doların o seviyelerde devam etmesi halinde ithalatı da ertelemeyi düşündüklerini anlatan Önel, “Aşağı yönlü kur beklentisi olduğunda ithalatçılar malı antrepoda bekletir. İthal mallarda ödenmesi gereken liman ardiyesi gibi maliyetler dolar bazlı. 100 bin dolarlık ithalat yapan biri kur oynaklığı nedeniyle bin 500 lira ek masrafl a karşılaşabilir. Bu ithalat miktarı 10 milyon dolarsa fark daha yukarıda olur. 1 ayda 3 farklı kur seviyesi gördük. İthalatçının tedarik ettiği ürün için iç talep azsa, acil değilse ve kurlarda da seçim sonrasındaki gibi oynaklık olursa mallar antrepoda bekler. 45 günü geçmemek şartıyla bu daha fizibıl” dedi.
10 kuruşluk değişim, maliyeti %3 etkiliyor
Ticaretin mart, nisan aylarında çok iyi olmasına karşın mayıs ve haziran aylarında sakinleştiğini söyleyen Güler & Dinamik Gümrük Müşavirliği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güler, şimdi dövizdeki gerilemeyle birlikte, antrepolardaki malların çekilmeye başladığını vurguladı. Dövizdeki hareketlerin, büyük montanlı işlerde fiyatları çok etkilediğini belirten Güler, “Euro 3.10’dan 3 TL’nin altına inince maliyetlerde yüzde 3’e kadar fark ediyor. Dövizin artması sonrası bir sipariş iptal edenler var, iki malı gelen ancak limanda bekletenler var. Tüccar satış fiyatını duyurmuş ancak dövizde çok ciddi bir artış olunca onu ithal edip satması zarar haline geliyor. Şimdi beklemesi gerekiyor, ya fiyatı artırmak için harekete geçiyor ya da piyasanın durumuna göre dövizin geri geleceğini düşünüp bekliyor” dedi.