Maliye Postası Dergisi
KULLANILMIŞ MAKİNE VE TEÇHİZATIN YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDA İTHALİ
Cari mevzuata göre, ithalata ilişkin gümrük vergisi oranları Bakanlar Kurulunca imzalanan İthalat Rejimi Kararı ile belirlenmektedir. Yatırım teşvik uygulamalarında ise, ağırlıklı olarak Ekonomi Bakanlığınca hazırlanan düzenlemelerin yanında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan bazı düzenlemelerin de bulunduğunu söyleyebiliriz.Bu çerçevede, 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Karar ve bu Karara dayanılarak hazırlanan 2012/1 sayılı Tebliğ ön plana çıkmaktadır.
Teşvik sistemi ve destek unsurları ise mezkûr Kararın 4'üncü maddesinde yer almakta olup, söz konusu düzenlemeye göre teşvik sistemi; genel, bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımların teşviki uygulamalarından oluşmaktadır. Genel teşvik uygulamaları ise; "Gümrük vergisi muafiyeti, Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası, Gelir vergisi stopajı desteği (6 ncı bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için) ile Sigorta primi işveren hissesi desteği (tersanelerin gemi inşa yatırımları için)" ni içermektedir.
Yatırım teşvik belgesi kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizatın, İthalat Rejim Kararı'nda belirtilen gümrük vergisinden muaf olarak temin edilebildiğini, bu muafiyete ilişkin düzenlemenin ise, 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Karar'ın 9. maddesi ile yapıldığını ilk aşamada dile getirebiliriz.
2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Karar ile "teşvik belgesi kapsamındaki yatırım malı makine ve teçhizatın ithali", yürürlükteki İthalat Rejimi Kararı gereğince ödenmesi gereken gümrük vergisinden muaf tutulmuştur. Dolayısıyla yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük vergisi muafiyeti uygulanabilmesi için, belge kapsamında temin edilecek yatırım mallarının "makine ve teçhizat" niteliği taşıması gerekmektedir. "Makine ve teçhizat"ın tanımı ise 69 seri no.lu KDV Genel Tebliği ile yapılmıştır.