Maliye Postası Dergisi
KOOPERATİFLERDE ORTAKLIK SENEDİ ORTAKLIK İÇİN YETERLİ MİDİR?
Yargı mercilerinin, özellikle Yargıtay’ın kararları doğrultusunda, aidat yatırma, genel kurullara çağrılma ve katılma, ortaklık senedi düzenlenmesi gibi yollarla da ortaklığın zımni olarak benimsenmesi mümkün olduğu bilinmektedir.
Bu çerçevede kooperatif yönetim kurulunca imzalı ve mühürlü bir "Ortaklık Senedi”nin zımnen ortaklık oluşturabileceği düşünülebilir. Ancak bu düşünceye varmadan önce yasal düzenlemelere bakmakta yarar var.
KK. ve kooperatif ana sözleşmesinde, gerçek kişilerin kooperatife nasıl ortak olacakları (KK. md: 8, ana sözleşme md: 10) açıklanmış bulunmaktadır. Diğer bir ortaklık kazanılması yöntemi de, KK.'nun 14 ve ana sözleşmenin 17. maddesi doğrultusunda devir suretiyle ortaklığın kazanılmasıdır. Kooperatif ortaklığına kabul, yönetim kurulunun takdir ve kabulüne bağlı olması sebebiyle, her iki halde de, ortaklığın gerçekleşmesi için, yönetim kurulunca ortaklığa kabul yönünde bir karar alınması gerekmektedir. Yani kooperatif ortaklığı, yetkili organca alınmış açık bir karar ile başlamalıdır.