Maliye Postası Dergisi
KONKORDATONUN VERGİSEL SONUÇLARI
Kadir AYDIN
Son dönemde ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar sonucunda adından oldukça sık söz ettiren konkordato; bir borçlunun içinde bulunduğu ekonomik zorluklardan kaynaklı borçlarını ödeyememesinden dolayı alacaklıları ile borcun belli bir kısmında indirime gidilerek anlaşılan meblağın ödenmesidir. Daha anlaşılır bir ifade ile konkordatoda borçlu ödeyebileceği borç tutarı üzerinden alacaklı ile anlaşır ve anlaşılan tutarın ödenmesi ile borçlu tüm borcundan kurtulur. Alacaklı ise alacağının bir kısmından feragat eder.
Konkordato müessesine ilişkin yasal düzenlemeye 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 285 ve müteakip maddelerinde yer verilmiştir.
Konkordato ile borçlu borcun belli bir kısmını ödemekten kurtulurken alacaklı ise alacağın belli bir kısmından vazgeçmektedir. Ticari kazancın tespitinde tahakkuk ilkesi geçerli olduğundan geçmiş dönemde vazgeçilen bu tutarlar borçlu tarafından gider veya maliyet yazılırken alacaklı tarafından ise bu tutarlar gelir yazılmaktadır.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun ilgili maddelerinde belirtilen koşulları sağlamak şartıyla vazgeçilen bu tutarlar borçlu mükellefler için “Vazgeçilen Alacak ” iken alacaklı mükellefler için ise “ Değersiz Alacak” niteliğindedir.
Bu çalışmamızda kesinleşen konkordato sonucunda ödenmesinden veya tahsil edilmesinden vazgeçilen borçlar ve alacaklar vergi kanunları çerçevesinde değerlendirilecektir.
ŞÜPHELİ ALACAKLAR