Maliye Postası Dergisi
KONKORDATO HALİNDE İŞ SÖZLEŞMELERİNİN VE İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU
Mehmet BULUT
Son aylarda şirketlerin ve hatta şahısların konkordato ilan ettiğine ilişkin birçok haber gündemi meşgul etmekte. Kısaca özetlersek, konkordato ile borç ve alacaklar yeniden yapılandırma işlemine tabi tutulmakta. İşleri yolunda gitmeyen, ödeme gücünü belli ölçüde kaybedip mali durumu bozulmuş iyi niyetli ve dürüst borçluları korumak amacını taşıyan konkordato ile borçluya öncelikle 3 ay geçici mühlet verilmekte. Bu süre mahkeme kararıyla 5 aya kadar uzatılabilmekte. Kesin mühlet ise bir yıl uygulanıyor ve en fazla 6 aya kadar uzatılabiliyor. Tüm sürelerin kullanılması halinde, konkordato süreci 23 aya kadar çıkabiliyor. Konkordato sayesinde verilen süre zarfında borçlu herhangi bir icra uygulaması ile karşı karşıya gelmiyor.
Peki konkordato durumunda iş sözleşmelerinin ve işçi alacaklarının akibeti ne oluyor? Bu yazımızda bu konu hakkında açıklamalara yer vereceğiz.
Konkordato Halinde İş Sözleşmesi
İşveren tarafından konkordato ilan edilmesi işyerinde faaliyetin durduğu anlamına gelmemektedir. Dolayısıyla da mevcut iş sözleşmeleri de geçerliliğini korumaktadır. Bu itibarla işverenin konkordato kararı almış olması tek başına işçilere haklı fesih hakkı da vermez.