Maliye Postası Dergisi
KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMADA SGK BİLDİRİMİ VE BİLİNMESİ GEREKENLER
Mehmet BULUT
Kısmi süreli (part-time) işçi çalıştırma, iş ilişkilerinin esnekleşmesi ile her geçen gün yaygınlaşan bir iş sözleşmesi türü. Gerek iş hukuku gerekse de sosyal güvenlik uygulamalarında kısmi süreli işçi çalıştıran işverenlerin dikkat etmesi gereken ince noktalar bulunuyor.
İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmî süreli iş sözleşmesi sayılıyor. Çalışma Süreleri Yönetmeliği’ne göre, işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışma kısmi süreli çalışmadır. Örneğin; işyerinde haftalık 45 saat tam süreli çalışma yapılıyorsa, 30 saatin altındaki çalışmalar kısmi sürelidir.
İş hukukunda kısmi süreli çalışan işçilerle ilgili farklı işlem yasağı vardır. Buna göre, kısmî süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçi, ayırımı haklı kılan bir neden olmadıkça, salt iş sözleşmesinin kısmî süreli olmasından dolayı tam süreli emsal işçiye göre farklı işleme tâbi tutulamaz. Kısmî süreli çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir. Özet olarak, kısmi süreli çalışanlara tam süreli işçilere uygulanan iş mevzuatı hükümleri uygulanır.
Bu yazımızda kısmi süreli çalışmada özellikle SGK bildirimine ilişkin yaşanan sorunlarla ilgili bilgilere yer verilecek ve açıklamalarda bulunulacaktır.
Kısmi Çalışmada Çalışma Süreleri