Maliye Postası Dergisi
KISA SÜRELİ ÇALIŞMA
Dünya üretim sistemi içerisinde esnek çalışma modellerinin önemi son yıllarda bir hayli artmıştır. Ülkemiz esnek çalışma modelleri 2003 yılında çıkartılan 4857 sayılı İş Kanunu ile yasal zemine oturtulmuştur. Çalışma hayatında esneklik arayışının temel gereksinimlerini işletmelerin rekabet kapasitesini geliştirmek, teknolojik gelişmelerin takip edilmesi ve bunların üretim sürecine dahil edilmesi, işçiye boş vakitlerini değerlendirebilme imkanı vermek, istihdamın teşvik edilmesi ve işsizliğin azaltılması olarak sıralayabiliriz (Demir ve Gerşil; 2008:72). Ayrıca işçilerin özel durumları sebebi ile de esnek çalışmayı tercih edebildikleri bilinmektedir. Örneğin İngiltere'deki İş Kanununa göre, işçilerin altı yaşından küçük veya on sekiz yaşına kadar engelli çocukları olması hallerinde esnek çalışma talep etme hakları vardır (Doğan vd.; 2015:377).
1. Kısmi Çalışmanın Literatürdeki Yeri
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) göre kısmi süreli çalışma, “Gönüllü olarak kabul edilen ve tam süreli çalışma biçiminin çalışma süresinden kısa olan çalışma biçimidir” (Kuşaksız; 2006:20).
6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 393. maddesinde “ İşçinin işverene bir hizmeti kısmi süreli olarak düzenli biçimde yerine getirmeyi üstlendiği sözleşmeler de hizmet sözleşmesidir.” diyerek kısmi süreli çalışmayı hizmet sözleşmesi türleri arasında saymıştır.
Yarı zamanlı/Kısmi süreli iş başlığındaki Avrupa Birliği’nin 97/81 sayılı Direktifinde ise Direktif hedeflerini;
- Yarı zamanlı işçilere karşı ayrımcılığı ortadan kaldırmak;
- Yarı zamanlı işlerin kalitesini artırmak;
- Gönüllülük temeline dayanan yarı zamanlı işlerin geliştirilmesini kolaylaştırmak;
- Çalışma zamanlarının esnek bir şekilde düzenlenmesine katkıda bulunmak.
Şeklinde sıralayıp, kısmi süreli çalışanları ise, yarı zamanlı işçiler, normal çalışma saatleri aynı kurumda ya da benzer iş yerlerinde çalışan tam zamanlı işçilerin normal çalışma saatlerinden daha az olan çalışanlardır diye ifade etmiştir (SGK; 2011:28).

EKİM 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
MEMURLARLA İLGİLİ SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN TESİS EDECEĞİ İŞLEMLERDE GÖREVLİ MAHKEME
BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ KULLANMAYAN PAYDAŞIN PAYININ TAPUSUNUN İPTALİ VE TESCİLİ
TASFİYE SÜRECİNDE ÖZ SERMAYE KALEMLERİNE İLİŞKİN ENFLASYON DÜZELTMESİ FARKLARININ (502 VE 570 HESAPLARI) VERGİSEL BOYUTU
MESAFELİ SÖZLEŞMELERİN DAMGA VERGİSİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
DEVİR VE BÖLÜNME İLE HİSSE DEĞİŞİMİ İŞLEMLERİNİN DAMGA VERGİSİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ
E-İHRACAT GÜMRÜK BEYANI
SOSYAL İÇERİK ÜRETİCİLERİNE YAPILAN ÖDEMELER ÜZERİNDEN GELİR VERGİSİ VE KDV TEVKİFATI YAPILIP YAPILMAYACAĞI
KİŞİSEL VERİLERİN YURT DIŞINA AKTARILMASI
BELEDİYE BÜNYESİNDE KURULAN İŞLETMEDE İSTİHDAM EDİLEN PERSONEL İÇİN YAPILAN ÖDEMELER
SGK UYGULAMALARINDA ALT İŞVERENLİK
KALP KRİZİ ve BEYİN KANAMASININ İŞ KAZASI SAYILIP SAYILMADIĞI
YARIM GÜN YILLIK ÜCRETLİ İZİN KULLANIMI
DEFTER-BEYAN SİSTEMİNE TABİ MÜKELLEFİN ÖLÜMÜ
