Maliye Postası Dergisi
KİRALAMA İŞLEMLERİNİN KDV VE STOPAJ YÜKÜMLÜLÜĞÜ DE DİKKATE ALINARAK MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
İşletmelerin faaliyet sonuçları, devlet, işletmenin ortakları ve yöneticileri ile işletmeyle ilişkide bulunan üçüncü kişiler açısından önem taşır. Süresiz olarak kurulduğu kabul edilen işletmelerin faaliyet sonuçları, dönemsellik kavramı gereğince, belli dönemlere ayrılmak suretiyle elde edilmektedir. Bu kapsamda, vergi kanunlarında faaliyet dönemleri de “takvim yılı” ve “hesap dönemi” olarak belirlenmiştir.
İşletmelerde gerçekleştirilen faaliyetler neticesinde ortaya çıkan gelirler ile yapılan giderlerin ilgili oldukları yıllara ait mali tablolarda görünmesi amacıyla tekdüzen hesap planında, “Dönem Ayırıcı Hesaplar“ ihdas edilmiştir. Bununla birlikte VUK’un “Aktif Geçici Hesap Kıymetleri” başlıklı283’üncü maddesi ile Pasif Geçici Hesap Kıymetleri” başlıklı 287’nci maddesinde birden fazla dönemi ilgilendiren gelir ve giderlere ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Çalışmamızın konusunu, tekdüzen hesap planı ve vergi kanunları çerçevesinde dönem ayırıcı hesapların karşılaştırılmalı olarak incelenmesi ve kiralama işlemlerinin muhasebeleştirilmesinde dönem ayırıcı hesapların KDV ve stopaj yükümlülüğü de dikkate alınarak değerlendirilmesi oluşturacaktır.
1 SERİ NO'LU MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNE GÖRE DÖNEM AYIRICI HESAPLAR

TEMMUZ 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
TAŞINMAZLARDA OLUŞAN DEĞER ARTIŞI NEDENİYLE DAVALIYA KARŞI AÇILAN SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME DAVASI
GEÇERSİZ İLK SATIŞTAN SONRAKİ DEVİRLERİN DE DAVALIYA HAK BAHŞETMEYECEĞİ
MALİ TATİLDE DEFTER BELGELERİ GİZLEME FİİLİ
GELİR VERGİSİNDE YER ALAN BAZI VERGİSEL TEŞVİKLERİN UYGULAMA SONUÇLARI
7577 SAYILI KANUN İLE SERBEST BÖLGELER KANUNU’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN ANALİZİ
VARLIK BARIŞI, TRANSİT TİCARETE VERGİ İNDİRİMİ VE KAMU ALACAKLARININ ÖDEME ŞARTLARINDA ESNEKLİK GETİREN 7582 SAYILI KANUNLA YAPILAN DÜZENLEMELER
ŞİRKET AKTİFİNDE KAYITLI BULUNAN GAYRİMENKULLERİN BANKAYA OLAN BORCA KARŞILIK DEVREDİLMESİ
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ NELER GETİRMEKTEDİR?
KISMİ SÜRELERİ ÇALIŞANLARDAN AYDA 8 GÜN VE ALTI ÇALIŞANLARA SGK TARAFINDAN GSS PRİM BORCU ÇIKARTILACAK
İŞÇİ ÜCRETİNDEN KESİNTİ YAPILMASININ KOŞULLARI
ÇALIŞAN KADINLARA VERİLEN DOĞUM İZİN SÜRELERİ ile İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEKLERİNE AİT SÜRELER ÖNEMLİ ORANDA DEĞİŞTİRİLMİŞTİR
GEMİ ADAMLARININ KIDEM TAZMİNAT NASIL DÜZENLENMİŞTİR?
YURTDIŞINDA ŞUBE AÇILIŞI HAKKINDA
