Maliye Postası Dergisi
KİRA ÖDEMELERİNİN TEVSİKİNDE YAŞANAN SORUNLAR
Mehmet SAY
Vergi idaresi vergi güvenliğini sağlamak, adil bir vergi sistem oluşturmak ve ekonomik faaliyetleri kontrol altına alabilmek için çeşitli düzenlemeler getirmektedir.
Söz konusu düzenlemelerin temel amacı, adil bir vergi sistemi kurmak ve Anayasada hüküm altına alınan ilkeler çerçevesinde vergi politikaları oluşturmaktır.
Bu düzenlemelerden bir tanesi’de kira gelirlerinin bankalar ve PTT aracılığı ile tahsil edilmesine yönelik getirilen zorunluluklardır.
Getirilen bu düzenleme ile kayıt dışı bırakılan Gayrimenkul Sermaye İradı Gelirlerinin kayıt altına alınması vergi kayıp ve kaçağının en az düzeye indirilmesi hedeflenmektedir.
YASAL DÜZENLEME
29.07.2008 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 268 nolu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile kira gelirlerinin Bankalar ve Posta İdaresi aracılığı ile ödenmesi esası getirilmiştir.
Söz konusu düzenleme ile;
*Aylık 500 tl’yi aşan Mesken Kira Gelirlerinin Bankalar finans kurumları veya PTT aracılığı ile ödenmesi gerekmekte olup bu zorunluluğa uymayan kiraya verenlere gerekli ceza uygulanmaktadır.
* Meskende oturan kiracılara ceza uygulanmamaktadır.
*Miktar sınırlaması olmaksızın işyeri kira gelirlerinin tamamının Bankalar finans kurumları veya PTT aracılığı ile ödenmesi gerekmekte olup bu zorunluluğa uymayan kiraya verenlere ve kiracılara gerekli ceza uygulanmaktadır.
*Kira ödemelerinin mahkeme ve icra yolu ile yapılması halinde bu zorunluluk kapsamında olmayacaktır.
*Ayni olarak yapılan ödemelerde zorunluluk kapsamında değildir.
Söz konusu zorunluluklara uymayanlara VUK Mükerrer 355. Maddesi hükmü uyarınca yine aynı kanunun 257. Maddesi gereği özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır.
Bu düzenlemeler ışığında zorunluluğa uymayanlar
BİRİNCİ Sınıf Tüccar ve Serbest Meslek Erbabı ise 7.500 TL(2023 yılında) tutardan az olmamak üzere yapılan her bir işlem tutarının%5 i kadar,
İKİNCİ Sınıf Tüccarlar, Defter Tutan Çiftçiler ve Basit Usul Ticari Kazanç Sahipleri ise 3.700 TL (2023 yılında) tutardan az olmamak üzere yapılan her bir işlem tutarının%5 i kadar,
Yukarıda yazılı olanlar dışında kalanlar için ise 1.900 TL (2023 yılında) tutardan az olmamak üzere yapılan her bir işlem tutarının%5 i kadar,
Özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır.
DEĞERLENDİRME
Düzenlemede eleştiri konusu olan hususlardan birisi zorunluluk kapsamında işlem yapılmaması halinde mesken kiracılarına ceza uygulamamasıdır.
Uygulamada karşılaşılan olaylarda anlaşıldığı kadarı ile zaman zaman kiracılarda ödemeyi elden yapmakta ısrar edebilmektedir. Bu durumda ev sahipleri yönünde haksız bir uygulama ortaya çıkmaktadır.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
