Maliye Postası Dergisi
KİRA GELİRLERİNİN BEYANINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ HUSUSLAR
Latif AKÇA
I.GİRİŞ
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinde gelirin tanımına yer verirken aynı Kanun’un 2. maddesinde yedi gelir unsuru sıralanmıştır. Bu gelir unsurlarından biri de Gayrimenkul Sermaye İradı’dır. Gayrimenkul Sermaye İradı; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesinde tanımlanmış olup, Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilmektedir ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutulmaktadır.
Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi ise; kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracılarıdır.
2020 yılında kira geliri elde eden mükelleflerin kira gelirleri yıllık gelir vergisi beyannamesi ile 2021 yılının Mart ayında beyan edilecek olup, hesaplanan verginin birinci taksiti damga vergisi ile birlikte 31 Mart 2021 tarihine kadar, ikinci taksiti ise 2 Ağustos 2021 (31 Temmuz 2021 resmi tatile rastladığından) tarihine kadar ödenecektir.
Bu yazıda, 2020 yılında sahip oldukları mal ve hakları kiraya verenlerin elde ettikler gelirleri, beyan ederken dikkat etmesi gereken birtakım önemli hususlara dair açıklamalara yer verilecektir.
II. KİRA GELİRLERİNE KONU MAL VE HAKLAR
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesinde sayılan mal ve hakların gerçek kişiler tarafından kiraya verilmesinden sağlanan gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilmektedir.
. Söz konusu maddeye göre kira gelirine konu mal ve haklar şöyledir;
- Arazi ve bina gibi gayrimenkuller,
- Gemi ve gemi payları,
- Motorlu nakil ve cer vasıtaları,
- Maden suları, menba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatları,
- Voli mahalleri ve dalyanlar,
- Gayrimenkullerin ayrı olarak kiraya verilen mütemmim cüzileri ve teferruatı ile bilumum tesisatı, demirbaş eşyası ve döşemeleri,
- Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar (irtifak, intifa ve kaynaklardan yararlanma hakkı gibi),
- Arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, ihtira beratı, alameti farika, marka, ticaret unvanı, her türlü teknik resim, desen, model, plan, sinema ve televizyon filmleri, ses ve görüntü bantları, sanayi ve ticaret ve bilim alanlarında elde edilmiş bir tecrübeye ait bilgilerle gizli bir formül veya bir imalat usulü üzerindeki kullanma hakkı veya kullanma imtiyazı,
-Telif hakları.
Yukarıdaki mal ve hakların sadece sahipleri tarafından değil, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri tarafından kiraya verilmesinden elde edilen gelirler de gayrimenkul sermaye iradı sayılmaktadır. Hatta bu mal ve hakların kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen gelirler de gayrimenkul sermaye iradı olarak kabul edilmektedir.
III. KİRA GELİRLERİNDE GAYRİSAFİ HASILATIN TESBİTİ