Maliye Postası Dergisi
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DAMGA VERGİSİ VE HARÇ İSTİSNASI
Hızla gelişen kentleşme süreci beraberinde getirmiş olduğu diğer sorunlarla ülkemizin temel problemlerinden birisini teşkil etmektedir. Düzensiz ve plansız kentleşmenin yarattığı gerek sosyolojik gerekse ekonomik problemler ülkemizin büyük bölümünün deprem kuşağında yer alması sebepleriyle eski ve yapı denetimi olmayan dönemlerde inşa edilen binalara yönelik yeni kararlar alma zorunluluğunu beraberinde getirmiştir.
Özellikle 1999 İzmit depreminin ülkemize vermiş olduğu zararın gelecek yıllarda olası depremlerde minimize edilmesi amacıyla 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun 31.05.2012 tarihli ve 28309 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Kanun’un 1’inci maddesinde de belirtildiği üzere bu Kanun’un amacı afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme,tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir.
Kentsel dönüşümün hukuki temelleri bir başka Kanun olan 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda da kendisine yer bulmaktadır. Bu Kanun’un 73’üncü maddesinde de Belediyeler özelinde belediyelerin kentsel dönüşüm projelerini uygulayabileceği belirtilmiştir.
Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında eski binaların yıkılarak yerlerine yeni binaların yapılması sürecindeki iş ve işlemler ile ilgili olarak damga vergisi ve tapu harçlarına ilişkin istisna makalemizin konusunu teşkil edecektir.