Maliye Postası Dergisi
KDV KAPSAMINDA: BASILI KİTAP VE SÜRELİ YAYINLARIN TESLİMİNDE İSTİSNA
Ramazan TOPOĞLU
Bilindiği üzere, 1 Şubat 2019 tarihinde yürürlüğe giren 7161 sayılı Kanunla getirilen yenilik sonucu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sadece yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan toptan ve perakende kitap ve süreli yayın teslimleri KDV'den istisna edilmişti.
Ancak, anılan düzenlemeyle, yayıncılık sertifikası olmayan yayıncılar, perakende kitapçılar ve dağıtımcı şirketlerin toptan ve perakende kitap ve süreli yayın teslimleri katma değer vergisine (KDV) tabi olmaktaydı.
Bahse konu ayrımın giderilmesi amacıyla, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (n) bendine; 7166 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yapılan değişiklik sonrasında, basılı kitap ve süreli yayınların (poşetlenerek satılanlar hariç) tesliminde 22/2/2019 tarihinden itibaren KDV istisna edilmiştir.
25 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile bahse konu istisnanın uygulaması hakkındaki usul ve esaslar belirlenmiş olup, bu yazıda basılı kitap ve süreli yayınların tesliminde KDV istisnasına yönelik bilgilere yer verilecektir.
KDV İstisnasına Yönelik Yasal Mevzuat
7161 sayılı Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 3065 sayılı KDV Kanunu'nun 13. maddesine eklenen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayın teslimlerini KDV'den istisna eden düzenleme, 1 Şubat 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Anılan KDV istisna düzenlemesi; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sadece yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan toptan ve perakende kitap ve süreli yayın teslimlerini kapsadığından, yayıncılık sertifikası olmayan yayıncılar, perakende kitapçılar ve dağıtımcı şirketlerin toptan ve perakende kitap ve süreli yayın teslimleri KDV'ye tabi olmaktaydı.
Diğer taraftan, istisna uygulaması için mevcut 100 TL’lik istisna alt sınırı, tüketicilere yapılan kitap ve süreli yayın satışlarında KDV istisnasını işlevsiz hale getirmekteydi. KDV Kanununun 13. maddesinin 2. fıkrasına göre 2004/8127 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 3065 sayılı Kanunun 13. maddesinde sayılan istisnaların uygulanması için belirlenen KDV hariç 100 TL’lik alt sınır bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı, bu 100 TL’lik alt sınırı, sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Basılı kitap ve süreli yayın teslimlerinde KDV istisnasının uygulanabilmesi için, alışveriş tutarının asgari 100 TL yapılması gerekiyordu.
7161 sayılı Kanunla getirilen KDV istisna hükmü uygulanırken yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla KDV istisnası yeniden düzenlenmiştir. Yapılan yeni düzenlemeye göre 7166 sayılı Kanunun 7 nci maddesiyle 3065 sayılı KDV Kanununun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (n) bendi, “n) 21/6/1927 tarihli ve 1117 sayılı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu hükümlerine göre poşetlenerek satılanlar hariç olmak üzere basılı kitap ve süreli yayınların teslimi (Bu bent hükmünün uygulanmasında, bu maddenin ikinci fıkrasında belirlenen had uygulanmaz.),” şekilde değiştirilmiş olup, sorunlar giderilerek, basılı kitap ve süreli yayınlarda KDV kaldırılmıştır.