Maliye Postası Dergisi
KDV İADESİ ÖN KONTROL RAPORUNA DAYALI İADE UYGULAMASI
Erdinç SAKİN
I-GİRİŞ :
Mükelleflerin 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa göre yaptıkları KDV iade talepleri iade dilekçesinin verilmesi ve iade ile ilgili listelerin elektronik ortamda sisteme yüklenmesi üzerine oluşan KDV İadesi Kontrol Raporuna göre yerine getirilmektedir. KDV İadesi Kontrol Raporunun Detay rapor örneği vergi dairelerine, Özet rapor örneği de mükelleflerin kullanımına açılarak iade döneminde çıkan olumsuz durumların düzeltilmesi veya gerekli izahatların yapılması üzerine yeniden risk analizi yapılarak veya geri bildirim segmentlerine yeterli açıklamalar girilerek iade işlemleri sonuçlandırılmaktadır.
Ancak 24 Seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile hali hazırda uygulanan sistemde iadenin çeşitli problemler nedeniyle sonuçlanmasının uzun sürmesi nedeniyle kolaylaştırıcı (süreyi kısaltıcı) bazı düzenlemeler yapılmıştır.
İşte makalemizde 20.02.2019 tarihli 30692 sayılı resmi gazetede yayımlanan 24 Seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile düzenlemesi yapılan KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna Dayalı İade Uygulaması ele alınacaktır.
II-ÖN KONTROL RAPORUNA DAYALI İADE SİSTEMİ:
Tebliğin 1’nci maddesi ile 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (IV/A) kısmında yer alan “4.YMM KDV İadesi Tasdik Raporuna Dayalı İadeler” bölüm başlığından sonra gelmek üzere “4.1. Genel Olarak” bölüm başlığı eklenmiş ve bu bölümden sonra gelmek üzere başlığıyla birlikte aşağıdaki bölüm eklenmiştir.
“4.2. KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna Dayalı İade Uygulaması
Aşağıdaki şartları sağlayan mükelleflerin, Ocak/2019 ve sonrasındaki işlemlerinden kaynaklanan, Tebliğin (IV/A-3) bölümünde belirlenen sınırı aşan ve işlem türü itibariyle YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ile talep edilebilen nakden iade talepleri; standart iade talep dilekçesi, YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ile Tebliğin ilgili bölümlerinde iade taleplerine ilişkin aranan belgelerin tamamının ibraz edilmesi kaydıyla KDVİRA sistemi tarafından sorgulanır. Sorgulama sonucunda üretilen “KDV İadesi Ön Kontrol Raporu”na göre iade talebinin olumsuzluk tespit edilmeyen kısmının %50’si KDV İadesi Ön Kontrol Raporunun oluşturulmasından itibaren on iş günü içinde mükellefe iade edilir.
a) En az 24 dönem (vergilendirme dönemi 3 aylık olanlar için en az 8 dönem) KDV beyannamesi vermiş olması,
b) Daha önce en az üç vergilendirme dönemine ilişkin iade talebinin sonuçlanmış olması,
c) Kendisi, ortakları, ortaklıkları ve kanuni temsilcilerinin;
- Özel esaslara tabi olmaması,
- Hazine ve Maliye Bakanlığının ilgili birimlerince yapılan değerlendirme ve analizler sonucunda bireysel olarak veya organize bir şekilde sahte belge düzenleme tespiti nedeniyle incelemeye sevk edilmemiş olması,
- Hazine ve Maliye Bakanlığının ilgili birimlerince iade taleplerinin riskli iade kapsamında incelemeye sevk edilmemiş olması,
ç) Tebliğin (IV/A-6.) bölümünün birinci paragrafının (iv) ayrımı ve üçüncü paragrafı kapsamında iade taleplerinin incelemeye sevk edilmemiş olması.
KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna göre iade yapılmasını müteakip, iade talebinin tamamına yönelik olarak KDVİRA sistemi tarafından üretilen KDV İadesi Kontrol Raporuna ilişkin kontroller, YMM KDV İadesi Tasdik Raporuna ilişkin kontroller ile vergi dairesince yapılması gereken diğer kontroller genel usul ve esaslar çerçevesinde yapılır. Mükellefin kalan iade tutarı bu kontrol ve değerlendirmeler sonucuna göre yerine getirilir.
HİS (Hızlandırılmış İade Sistemi) ve İTUS (İndirimli Teminat Uygulama Sistemi) sahibi mükelleflerin bu uygulamadan yararlanması mümkündür. Ancak bu uygulamadan faydalanmak için başvuran mükelleflerin, KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna göre iade edilecek/edilen tutardan sonra kalan iade tutarına ilişkin olarak HİS, İTUS, ATU (Artırımlı Temat Uygulaması) ve teminat karşılığı iade uygulamalarından faydalanmaları mümkün değildir. HİS, İTUS, ATU ve teminat karşılığı iade talep ettikten sonra bu iade taleplerinden vazgeçilerek aynı iade talebi için bu uygulamadan faydalanılması da mümkün değildir.”
Tebliğin 2’nci maddesinde tebliğin yayım tarihini izleyen ay başından itibaren yürürlüğe gireceği, tebliğin 3’ncü maddesinde de tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanının yürüteceği açıklanmıştır.
KDV Genel Uygulama Tebliğindeki açıklamalar doğrultusunda, Genel Tebliğ’de belirtilen şartları taşıyan mükelleflere, 2019/Ocak iade döneminden itibaren KDV İadesi Ön Kontrol Raporu oluşturulmaya başlanılmıştır.
Söz konusu Genel Tebliğde yer alan “Ocak/2019 ve sonrasındaki işlemlerinden kaynaklanan” ifadesine bağlı olarak işlemleri 2018 yılında gerçekleştirilerek 2019 yılında iade talebinde bulunulan “439 beyanname kodu” (KDV Kanunu 29/2: Yıllık İndirimli Orana Tabi İşlemlere İlişkin İade), “440 beyanname kodu” (KDV Kanunu Geçici 30: Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki Asgari 500 Milyon TL Tutarında Sabit Yatırım Öngörülen Stratejik Yatırımlara İlişkin İnşaat İşlerinden İade) ile 2018 yılına ilişkin iade taleplerini kapsayan “442 beyanname kodu” (KDV Kanunu Geçici Md. 37: İmalat Sanayiine Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki İnşaat İşleri) ile yapılacak talepler bu uygulamadan faydalanamayacaktır.
442 işlem türüne ilişkin iade taleplerinin altı aylık dönemleri kapsaması nedeniyle 2019 Ocak-Haziran aylarındaki işlemlerin iadesi 2019/Temmuz döneminden itibaren yapılacağından, bu işlem türünden yapılan talepler için de KDV İadesi Ön Kontrol Raporu oluşturulacaktır.
439 ve 440 işlem türüne ilişkin iadelerde ise 2019 yılında yapılan işlemler için en erken 2020/Ocak döneminden itibaren KDV İadesi Ön Kontrol Raporu oluşturulacaktır.