Maliye Postası Dergisi
KAYYIM NEDİR, KAYYIMLARIN VERGİSEL SORUMLULUKLARI VE KENDİ SİGORTALILIKLARI NASILDIR?
Mustafa GÜNŞEN
Her ne kadar bazı yazılarda bu değim Kayyum olarak geçse de Türk Medeni Kanununda doğrusu kayyım olarak geçmesidir.
Peki kayyım ne demektir ? Yasalarla belirlenen bazı hallerde, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimsedir denilmektedir. Kayyım olarak atanan kişi “kamu görevlisi” sayılır.
KAYYIM TÜRLERİ NELERDİR?
Kanuni kayyım / İş veya mal sahibinin rızasına bakılmaksızın, yasalarda belirtilen durumlarda tayin edilen kayyıma denir.
Suç şüphesiyle kayyım tayini
Yasalarda belirtilen belirli suçları işlemekte olduğu konusunda kuvvetli şüphe buluna n şirketlere kovuşturma sürecinde kayyım atanabilir. Bu suçlar: göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti, uyuşturucu ticareti, kalpazanlık, fuhuş yaptırma, kumar oynatma, zimmete mal ve para geçirme, kara para aklama, silahlı örgüt kurma, silah kaçakçılığı, casusluk , kaçakçılık ile kültür ve tabiat varlıklarına karşı işlenen bazı suçlardır.
İflas ertelenmesi İlgili mahkemenin, iflasın ertelenmesi talebi üzerine kayyım atamasıdır. Kayyım; şirketin faaliyetlerinin sürdürülmesi, işlerinin devam ettirilmesi, şirket mal varlığının korunması, şirketin iyileştirilmesi konularında şirketin yönetimi ve gözetimini sağlar ve bu sayede şirketin ve hissedarların yanı sıra şirket alacaklılarının da menfaatlerini korur.
Gaiplik durumu Gaiplik (kayıplık) , bir kimsenin sağ olup olmadığının bilinememesi veya yaşadığı yerin bulunamaması durumudur. Örneğin bir miras açıklandığına mirasçılardan biri bulunamıyorsa ve devletin menfaati söz konusuysa, mirasçının yerine kayyım atanabilir.