Diğer Haberler
Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele RADAR Sistemi
Hazine ve Maliye Bakanlığı Risk Analizi Genel Müdürlüğü, gayrimenkul sektörünün ardından araç sektörünü olumsuz etkileyenler için de harekete geçti.
Hazine Ve Maliye Bakanlığı, vergi kayıp ve kaçağı ile kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin önlenmesine yönelik sektörel ve tematik analiz çalışmalarına kapsamında başta e-ticaret, akaryakıt, gayrimenkul, otomotiv, kozmetik sektörleri ile sahtecilik ve vergi iadeleri konularından toplamda 172 bin 433 mükellefi analize tabi tuttu. Çalışma sonuçları raporlara bağlanarak, riskli bulunan mükellefler gereğinin yapılması için ilgili kurumlara bildirildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmekte son derece kararlıyız. RADAR sistemimiz sayesinde mali ve finansal verilerin sistemsel ve detaylı analizlerini gerçekleştiriyor, çalışmalarımızı büyük bir titizlikle yürütüyoruz. Gayrimenkul sektöründe olduğu gibi araç sektöründe de suni fiyat artışı yaparak arz talep dengesini bozanlara fırsat vermeyeceğiz. Bu kapsamda, mükellefiyet kaydı bulunmadan belli bir sayının üzerinde araç alım satımı yapan, ikinci el araç piyasasında fahiş fiyat artışlarına ve kayıt dışı ekonomi oluşmasına sebebiyet veren 100 bin mükellef Bakanlığımızın RADAR’ına takıldı” dedi.
RADAR sistemiyle araç alım satımını kıskaç altına aldıklarına dikkat çeken Bakan Nebati, şu detayları da paylaştı:
“Buna ek olarak sıfır ve ikinci el araç alım satımı yapan bayi, galerici ve kişiler hakkında da detaylı tespitler yaptık. Vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyen, piyasada spekülasyona sebebiyet veren gerçek ve tüzel kişiler hakkında gerekli işlemleri yapmaya başladık. Saha denetimleri de sürüyor” ifadelerini kullandı.
Bakan Nebati, kayıt dışı mücadelede toplumun tüm kesimlerinin desteğinin büyük önem arz ettiğini de vurguladı.
BAKANLIK raporunda, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı çalışmaları anlatılırken, sahte belge denetimlerinin bekletilmeden incelemeye gönderildiği belirtildi. Raporda, cari dönemde faal olup, sahte belge düzenlediği tespit edilen mükelleflerin görev havuzunda bekletilmeksizin doğrudan inceleme olarak Vergi Müfettişlerine gönderilmesine ve cari dönemde incelenmesinin sağlanarak caydırıcılığının artırılmasına yönelik çalışmalara devam edildiği kaydedildi. Akaryakıt sektöründe ortaya çıkması muhtemel vergi kayıp ve kaçağını en aza indirmek amacıyla sistem geliştirme, sektörün risk unsurlarını belirleme, belirlenen risk unsurları ve elde edilen veriler ışığında analizler yaparak riskli mükelleflerin tespit edilmesi, incelemeye sevk edilmesi ve inceleme sonuçlarının takip edilmesi geliştirme çalışmalarına devam edildiği kaydedildi. Raporda, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu dağıtım ve otomasyon firmalarından aranan mali yeterlik kriterlerinin taşınıp taşınmadığına ilişkin görüş talepleri kaçakçılığın önlenebilmesi için ivedilikle cevaplanmaktadır” denildi.
6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna dayanılarak hazırlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti, yetki belgesine sahip işletmeler tarafından yapılır. Bir takvim yılı içinde doğrudan veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı, aksi Bakanlıkça tespit edilmedikçe ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilir.