Haberler
KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
Gelir İdaresi Başkanlığı Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 46)'yı yayımladı.Mücbir sebep halinde KDV tevkifatı uygulaması;iade talebinde bulunulabilecek asgari tutar;özel esaslar kapsamına alınma ve hasılat esaslı vergilendirme usulü hakkında değişiklikler yapıldı.
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 46)'yı okumak için tıklayın.
Mücbir sebepten yararlanan alıcı mükelleflerin kendi istekleri ile İdareye başvurarak mücbir sebep halinin sona erdirilmesi durumunda mücbir sebep halinin ortadan kalktığı tarihten itibaren genel hükümler çerçevesinde tevkifat uygulanacak.
İşleme taraf olan satıcı mükellef ile alıcı mükellefin her ikisinin de mücbir sebep kapsamında bulunması halinde, söz konusu alımlarda genel hükümler çerçevesinde tevkifat uygulanacak.
PTT A.Ş.nin posta işlerinin yerine getirilmesine yönelik olarak; hizmet alımları da işgücü temin hizmetleri kapsamında tevkifata tabi tutulacak.
İade Talebinde Bulunulabilecek Asgari Tutar
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğininin KDV iadesinde ortak hususlar başlıklı bölümüne "İade Talebinde Bulunulabilecek Asgari Tutar" başlıklı bir alt bölüm eklendi.
1/2/2023 tarihinden itibaren yapılan işlemlere uygulanmak üzere mükelleflerin iade hakkı doğuran işlemlerine ilişkin olarak iade talebinde bulunabilecekleri asgari tutar 2.000 TL olarak belirlendi. Belirlenen bu tutar mükelleflerin iade talep ettiği tutardan düşülmeyecek.
Mükellefler iade hakkı doğuran işlemlerden kaynaklanan iade talep tutarları 2.000 TL’nin altında olan vergilendirme dönemleri de dahil olmak üzere ilgili dönem beyannamelerinde iade beyan edecek ve bu tutarlar için iade talebinde bulunacak. Ancak vergi dairelerince 2.000 TL’nin altındaki iade talepleri bu vergilendirme döneminde değerlendirmeye alınmaksızın sonraki vergilendirme dönemlerindeki iade talepleri ile birlikte değerlendirilecek.
Mükelleflerin aynı vergilendirme döneminde farklı iade hakkı doğuran işlemlerden kaynaklanan iade talepleri bulunması halinde iade talebinde bulunulabilecek tutarın tespitinde bu dönemdeki iade tutarları birlikte dikkate alınacak. Toplam iade talep tutarının asgari iade tutarı olan 2.000 TL’yi aşması halinde mükellefin bu dönemdeki iade talebi değerlendirilecek.
Örnek : Mükellef (A)’nın kısmi tevkifat uygulaması kapsamında işgücü temin hizmetinden kaynaklı iade talep tutarları 2023/Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran vergilendirme dönemleri için sırasıyla 700 TL, 1.000 TL, 200 TL ve 500 TL olup bu dönemlerde iade hakkı doğuran başka işlemi bulunmamaktadır. 2023/Mart, Nisan ve Mayıs vergilendirme dönemlerindeki iade talep tutarları 2.000 TL olan asgari tutarın altında kaldığı için mükellefin bu dönemlerdeki iade talepleri vergi dairesince değerlendirilmeyecek. Mükellefin 2023/Haziran vergilendirme dönemindeki iade talebi sonrasında toplam iade talep tutarı olan 2.400 TL vergi dairesince değerlendirilecek ve iade edilebilecek.
Haklarında Sahte ve Muhteviyatı İtibariyle Yanıltıcı Belge Kullanma Tespiti Bulunanlar
Sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanılmasına yönelik olumsuz tespit bulunan dönemi kapsayan takvim yılında süresinde düzenlenmiş tam tasdik sözleşmesi bulunan mükelleflerin, sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı olduğu tespit edilen belgelerde yer alan alım tutarının, aynı dönemdeki toplam alımlarının %5’ini geçmemesi halinde, bu mükellefler özel esaslar kapsamına alınmayacak. Ancak bunun izaha davet ve buna bağlı olarak uygulanacak özel esaslar uygulamasına etkisi olmayacak.
Aralık/2022 ve öncesi vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak haklarında bu Tebliğ kapsamında;
- Sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanma olumsuz raporu ile
- Sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanma,
- Beyanname vermeme,
- Adresinde bulunamama,
- Defter ve belge ibraz etmeme,
olumsuz tespitleri bulunan ve bu nedenle özel esaslara tabi olan mükelleflerden 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 takvim yıllarında faaliyette bulundukları dönemlerin tamamına ilişkin olarak 7440 sayılı Kanun kapsamında KDV artırımında bulunanlar artırım tutarlarının tamamını ödedikleri tarihten itibaren özel esaslar kapsamından çıkarılacaklar.
Hasılat Esaslı Vergilendirmeye Dair Değişiklikler
Dolmuş işletmelerinin de hasılat esaslı vergilendirmeden yararlanmalarına dair açıklamalar yapıldı. Kapsama giren otobüs ve dolmuş işletmeciliği faaliyetlerinin birlikte yapılması hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre vergilendirmeye engel olmayacak.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
K.D.V. Beyanname Düzenleme Rehberi kitabımız hakkında bilgi almak için tıklayın.
Bu ve diğer konularda abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın.
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın.
Yayımladığımız Özelge ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.