Haberler
MEVDUAT HESAPLARINDAN YAPILAN VERGİ KESİNTİSİ ARTIRILDI
Resmi Gazete'de yayımlanan 9075 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2006/10731 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yapılan değişiklikle mevduat hesaplarından elde edilen gelirlere uygulanan stopaj oranları artırıldı.
9075 sayılı Cumhurbaşkanı Kararını okumak için tıklayın.
8775 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2006/10731 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yapılan değişiklikle kur korumalı mevduat hesaplarından elde edilen gelirlere de stopaj uygulanması getirilmişti.
9075 sayılı kararla 31 Ocak 2025 tarihine kadar Türk Lirası cinsinden mevduat hesaplarında 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 7,5'ten yüzde 10'a , bir yıla kadar olan vadeli hesaplarda ise yüzde 5'ten 7,5'e çıkarıldı. Daha önce yüzde 2,5 seviyesindeki 1 yıldan uzun vadeli mevduatlarda ise stopaj yüzde 5 olarak uygulanacak. 1 yıldan uzun vadeli kur korumalı mevduatlarda da stopaj yüzde 5 olarak uygulanacak.
Yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlardan da %10 oranında tevkifat yapılacak.
31 Temmuz 2024'e kadar iktisap edilen, 6362 sayılı Kanun kapsamında kurulan ipotek finansmanı kuruluşları (bu şirketlerin kurucusu olduğu varlık finansmanı fonları ve konut finansmanı fonları dahil) tarafından ihraç edilen varlığa dayalı menkul kıymetler, ipoteğe dayalı menkul kıymetler, ipotek teminatlı menkul kıymetler ve varlık teminatlı menkul kıymetlerden elde edilen gelir ve kazançlarda tevkifat oranı yüzde 7,5 olarak uygulanacak.
Stopaj indirimi yukarıda yazılı vadeler ve oranlarda bankaların ihraç ettiği tahvil ve bonolardan sağlanan gelir ve kazançlar için de uygulanıyor.
Devlet tahvili ve Hazine bonoları ile Hazinece kurulan varlık kiralama şirketlerince ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirler için yüzde 0 tevkifat uygulaması 31 Ekim 2024'e kadar uzatıldı.
Döviz tevdiat hesaplarından elde edilen gelirlerden yapılan vergi kesintisinde bir indirim söz konusu değil.